Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που οι εργαζόμενοι παραιτούνται

Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που οι εργαζόμενοι παραιτούνται

Το συμπέρασμα προέκυψε, μετά από δεκαετίες στοιχείων της εταιρείας Gallup (Γκάλοπ) και συνεντεύξεις σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων, παρόλα αυτά οι επιχειρήσεις «σφυρίζουν» αδιάφορα.

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τη φράση “οι εργαζόμενοι δεν εγκαταλείπουν εταιρείες, αλλά αφεντικά”. Αυτό λοιπόν επιβεβαιώνει ακόμα μια έρευνα, από την εταιρεία Gallup, όπου σε 7.272 άτομα στις ΗΠΑ, το 50% των εργαζομένων δήλωσε, ότι παραιτήθηκε από τη δουλειά του, «για να γλιτώσει από τον προϊστάμενό του και να βελτιώσει τη ζωή του».

Μάλιστα ο πρόεδρος της εταιρείας Gallup, Jim Clifton, συνοψίζει σε μια πρόταση, γιατί η αποχώρηση υπαλλήλων μια εταιρείας μπορεί να είναι υψηλή:

«Η πιο μεγάλη απόφαση ενός οργανισμού ή επιχείρησης – μεγαλύτερη από κάθε άλλη – είναι ποιον ορίζει υπεύθυνο να ηγηθεί μιας ομάδας. Όταν δίνεις τα ηνία στον λάθος άνθρωπο, τίποτα δε μπορεί να διορθώσει μια τόσο κακή απόφαση. Ούτε οι παροχές, ούτε τα κίνητρα.

Αλλάζοντας την όψη της διοικητικής ομάδας μιας επιχείρησης

Εάν είσαι υπεύθυνος ενός οργανισμού και ανησυχείς για το ηθικό της επιχείρησης, την ικανοποίηση ή τη δέσμευση των εργαζομένων, ή ακόμα περισσότερο για τους υπαλλήλους σου, που φεύγουν τρέχοντας από την εταιρεία, ρίξε μια ματιά σε αυτούς που έχεις ορίσει ως leaders. Η επιλογή είναι μία: ή αναπτύσσεις τις ηγετικές τους ικανότητες ή τους απαλλάσσεις από τον ηγετικό τους ρόλο.

Παρακάτω, παρουσιάζονται τέσσερα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για έναν leader:

  1. Ειλικρίνεια

Εάν είσαι αυθεντικός και ειλικρινής με τους εργαζόμενους, τότε είναι πιθανότερο να στο ανταποδώσουν και να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους.

Εάν η εταιρεία περνάει μια δύσκολη φάση, μη διστάσεις να το επικοινωνήσεις στην εταιρεία και τους εργαζόμενους. Ενημέρωσέ τους έγκαιρα ότι δε θα λάβουν ετήσια bonus, αυξήσεις ή επιπλέον άδειες. Αλλά διαβεβαίωσέ τους, ότι εάν τα αποτελέσματά είναι καλά και οι στόχοι επιτευχθούν η εικόνα θα αλλάξει. Ειλικρίνεια σημαίνει διαφάνεια. Οι καλύτεροι ηγέτες επενδύουν σε αυτές τις αξίες για να εμπνεύσουν και να παρακινήσουν τους άλλους.

  1. Υποστήριξη

Οι εξαιρετικοί ηγέτες υποστηρίζουν τους ανθρώπους τους και δείχνουν ενδιαφέρον για τη δουλειά και τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες. Προσπαθούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης ατενίζοντας το μέλλον. Αναζητούν τι είναι αυτό που κινητοποιεί τους καλύτερους της ομάδας, ακόμα και αν αυτό σημαίνει μια άμεση προαγωγή ή αλλαγή ρόλου εργασίας.

Η υποστήριξη όμως είναι και συναισθηματική, σε δύσκολες ή μεταβατικές περιόδους στην εργασία ή στην προσωπική τους ζωή (μητρότητα, πένθος, ασθένεια κλπ). «Κανένας δε νοιάζεται για το πόσα ξέρεις, μέχρι να ξέρει ότι νοιάζεσαι».

  1. Αναγνώριση των ταλέντων και των ικανοτήτων των μελών της ομάδας

Οι εργαζόμενοι δε σταματούν ποτέ να μαθαίνουν και να εξελίσσονται επαγγελματικά, ειδικά αυτοί που έχουν ικανούς προϊσταμένους, οι οποίοι χτίζουν ξεχωριστές στρατηγικές γύρω από τα ταλέντα και τις ικανότητες των ανθρώπων τους. Με τον τρόπο αυτό φωτίζουν τα δυνατά τους σημεία και έτσι είναι πιο πιθανό να μεγιστοποιήσουν τη δέσμευση και την αφοσίωση στην ομάδα.

  1. Ενσυναίσθηση

Η αξία της ενσυναίσθησης ως ηγετικό χαρακτηριστικό είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά δυστυχώς η απουσία της δε μπορεί να κρυφτεί και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Μόνο 4 στους 10 υπεύθυνους ομάδων πρώτης γραμμής επιδεικνύουν ενσυναίσθηση στο επιχειρείν. Συνοψίζοντας, η πρόσληψη και η εκπαίδευση των σωστών ανθρώπων στις σωστές θέσεις και ειδικά αυτών που ηγούνται επιχειρησιακών ομάδων είναι το κλειδί της επιτυχίας τώρα και στο μέλλον.

Κάποτε ένα στέλεχος σε υψηλόβαθμη θέση μεγάλης πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας μου είχε πει «ο προϊστάμενος μιας ομάδας αξιολογείται κυρίως από δύο παραμέτρους, από τα αποτελέσματα που φέρνει και τους ανθρώπους που προωθεί»… πόσο δίκιο είχε!

Πώς να οργανώσετε ένα επιτυχημένο meeting
19 February, 2018
“Φτάσε εκεί που δε μπορείς!”
6 January, 2018
Μην ανησυχείς για τη φήμη, αλλά για το χαρακτήρα σου
6 March, 2018

Leave a Reply