Περισσότερες εμπειρίες, λιγότερα δώρα!

Περισσότερες εμπειρίες, λιγότερα δώρα!

Φέτος τα Χριστούγεννα αποφασίσαμε με τον άντρα μου να προσφέρουμε στα παιδιά μας μια ξεχωριστή εμπειρία, αντί για ένα ακόμα κλασσικό παιδικό δώρο. Ανήμερα λοιπόν των Χριστουγέννων παρακολουθήσαμε οικογενειακώς τη λαμπερή παράσταση μπαλέτου ο «Καρυοθραύστης» με την υπέροχη μουσική του Τσαϊκόφσκι, στο μέγαρο μουσικής Αθηνών. Θα μοιραστώ μαζί σας μερικούς από τους λόγους για μια τέτοια επιλογή…

Ως εργαζόμενοι γονείς και οι δύο, ο χρόνος που μπορούμε να αφιερώσουμε στην επιλογή των δώρων είναι περιορισμένος, οπότε καταλήγουμε να το αφήνουμε για την τελευταία στιγμή, δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι και καταλήγει ένα διεκπεραιωτικό γεγονός που περισσότερο μας αγχώνει, παρά μας ευχαριστεί. Επιπλέον ο χρόνος που περνάμε όλοι μαζί ως οικογένεια είναι επίσης συγκεκριμένος, οπότε προσπαθούμε πάντα να είναι όσο το δυνατόν περισσότερος και πιο ουσιαστικός.

Για να μην παρεξηγηθώ, η ανταλλαγή δώρων και η σχετική διαδικασία, όπως η περιπλάνηση στα καταστήματα, η επιλογή του κατάλληλου για κάθε αγαπητό πρόσωπο, το πρωτότυπο πακετάρισμα αλλά κυρίως ο ενθουσιασμός της προσφοράς μας γεμίζει χαρά. Παρόλα αυτά, ως μητέρα δεν μπορώ να παραβλέψω την εικόνα της στοίβας παιχνιδιών παντού στο σπίτι και κυρίως το γρήγορο ξεθώριασμα του πρώτου ενθουσιασμού των παιδιών για οποιοδήποτε δώρο.

Η συσσώρευση υλικών αγαθών είναι νομίζω μια από τις μάστιγες της καταναλωτικής κοινωνίας που ζούμε και έχει προεκτάσεις που πολλές φορές αγνοούμε, όπως ζήλεια, άγχος, αναστάτωση, αίσθημα ανεπάρκειας ή κατωτερότητας αλλά και επιθετικότητα ή ακόμα και βία για αυτά που επιθυμούμε αλλά δε μπορούμε να αποκτήσουμε. Αντίστοιχες βλέπουμε να είναι οι επιπτώσεις και στα παιδιά μας.

Επενδύοντας λοιπόν σε οικογενειακές στιγμές και εμπειρίες ίσως είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Και αν η συμμετοχή σε μια παράσταση μπαλέτου σας φαίνεται μια ακριβή επιλογή υπάρχουν εναλλακτικές, πολύ πιο οικονομικές όπως μια βόλτα στο κοντινότερο βουνό, για ατελείωτο χιονοπόλεμο που λατρεύουν τα παιδιά, ζαχαροπλαστική στην κουζίνα της μαμάς για τη δημιουργία ενός χριστουγεννιάτικου κέικ, επίσκεψη σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρκο και πολλά άλλα που με λίγη φαντασία ή τη βοήθεια του διαδικτύπου μπορούν εύκολα να δώσουν νόημα στις γιορτές.

Και εάν ακόμα δεν έχετε πειστεί, υπάρχει ένας μόνο λόγος για να το επιβεβαιώσετε… δοκιμάστε το! Τι λέτε;

 

Χρήσιμα link:

https://www.theminimalists.com/experiences/

Κυριακάτικο πικνίκ με τα παιδιά στο πάρκο
20 May, 2018
Επίσκεψη στο μουσείο Μπενάκη
23 September, 2018
“Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι” στην οικία Κατακουζηνού!
27 May, 2018

Leave a Reply