10 συμβουλές για να εντυπωσιάσεις τον πρώτο μήνα στη νέα σου εταιρεία

10 συμβουλές για να εντυπωσιάσεις τον πρώτο μήνα στη νέα σου εταιρεία

Ο πρώτος μήνας εργασίας σε μια νέα εταιρεία μπορεί να είναι εξουθενωτικός. Από τη στιγμή που αποφάσισες να αποδεχθείς τη νέα θέση και μόλις κυλήσουν οι πρώτες ημέρες στη δουλειά, μπορεί να νομίζεις ότι έβαλες τα πράγματα σε μια σειρά και μπορείς επιτέλους να χαλαρώσεις αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Οι συνάδελφοι συνεχώς σε «σκανάρουν» που σημαίνει ότι έχεις ακόμα πολλές ευκαιρίες να εκμεταλλευτείς, αν θες να εντυπωσιάσεις. Παρακάτω θα βρεις 10 προτάσεις για το πώς μπορείς να το επιτύχεις…

#1 Σύστησε τον εαυτό σου

Από την πρώτη κιόλας ημέρα στο γραφείο, σύστησε τον εαυτό σου πρώτα στην ομάδα σου και στη συνέχεια σε όλους τους συναδέλφους. Η επιτυχία στη νέα σου θέση εξαρτάται σημαντικά από το επίπεδο συνεργασίας με τους συναδέλφους, οπότε όσο πιο γρήγορα σπάσει ο πάγος και αρχίσετε να επικοινωνείτε ουσιαστικά, τόσο καλύτερα.

#2 Εκφράσου θετικά

Το πώς θα παρουσιαστείς θα καθορίσει την πρώτη εντύπωση για σένα και έχεις μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσεις μια πρώτη θετική εντύπωση. Σε κανέναν δεν αρέσει η γκρίνια και η ηττοπάθεια, οπότε ένα χαμόγελο και μια θερμή χειραψία είναι μια καλή αρχή για να δείξεις στους συναδέλφους ότι χαίρεσαι πραγματικά που είσαι μαζί τους.

#3 Ξεκαθάρισε τις υποχρεώσεις σου

Είναι απολύτως απαραίτητο να συναντηθείς άμεσα με τον προϊστάμενό σου και να συμφωνήσετε τις βασικές αρμοδιότητες της νέας θέσης αλλά και να ξεκαθαρίσετε τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, τις σημαντικότερες προκλήσεις και τι είναι αυτό που πρέπει να ξεκινήσεις να δουλεύεις άμεσα.

#4 Δείξε ενδιαφέρον

Αν δεν ξέρεις κάτι, μη διστάσεις να ρωτήσεις! Γι’ αυτό άλλωστε είσαι εκεί. Καλύτερα να κάνεις μια παραπάνω ερώτηση, παρά να πάρεις μια πρωτοβουλία που μπορεί να οδηγήσει σε ένα σημαντικό λάθος. Κάνε έξυπνες ερωτήσεις που δείχνουν επιχειρησιακό ενδιαφέρον και επιθυμία για γνώση.

#5 Κάνε τη ζωή του προϊσταμένου σου πιο εύκολη

Προσπάθησε να καταλάβεις τι θέλει ο προϊστάμενος από εσένα και εάν δεν τα καταφέρνεις μόνη σου ζήτησε βοήθεια από τον ίδιο ή τους συναδέλφους. Με το να κάνεις σωστά τη δουλειά σου, υποστηρίζεις την εικόνα του προϊσταμένου σου και στο δικό του προϊστάμενο και δείχνεις πόσο σημαντική είναι η συμβολή σου στο άτομο που καθορίζει σημαντικά την πορεία σου στην εταιρεία.

#6 Πήγαινε νωρίς στο γραφείο και ντύσου ανάλογα

Αν κάποιος αργεί να πάει τις πρώτες ημέρες στο γραφείο δεν είναι ό,τι καλύτερο, οπότε φρόντισε να μάθεις την ώρα που πρέπει να είσαι εκεί και να είσαι συνεπής. Επίσης δώσε προσοχή στο ντύσιμό σου. Λογικά πριν αρχίσεις τη δουλειά, θα έχεις πάει για συνέντευξη στα γραφεία της νέας εταιρείας, άρα θα έχεις παρατηρήσει τον τρόπο που ντύνονται οι υπόλοιποι υπάλληλοι. Φροντίσε, λοιπόν, να υιοθετήσεις το ανάλογο στυλ του γραφείου ή της θέσης.

#7 Προσπάθησε να δικτυωθείς

Είναι σημαντικό να επιδιώκεις το πρώτο διάστημα να βρεθείς και να συζητήσεις με όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους. Μια καλή ευκαιρία αρχικά είναι τα μεσημεριανά διαλείμματα για φαγητό ή κάποιες εταιρικές εκδηλώσεις οπότε μη χάνεις την ευκαιρία.

#8 Οργάνωσε καθημερινά την εργασία σου

Είναι σημαντικό να αφιερώνεις  30 λεπτά την ημέρα για να προγραμματίσεις τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις. Στη αρχή της ημέρας βάλε προτεραιότητες και θέσε στόχους και πριν φύγεις από το γραφείο ή επιστρέφοντας στο σπίτι κάνε έναν μικρό απολογισμό και θέσε νέους στόχους για την αυριανή ημέρα.

#9 Εντόπισε δυσκολίες και προβλήματα

Αφού εξοικειωθείς με την καθημερινότητα και το εργασιακό περιβάλλον προσπάθησε να κατανοήσεις ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα σου (διαδικασίες, συνεργασία με άλλους συναδέλφους ή τμήματα κλπ) και γιατί αυτά συμβαίνουν πριν προτείνεις οποιαδήποτε αλλαγή.

#10 Βρες έναν μέντορα

Βρες κάποιον να σε καθοδηγήσει και να σε υποστηρίξει, ειδικά τον πρώτο μήνα. Προσπάθησε να αποκομίσεις όσο το δυνατόν περισσότερα από το άτομο αυτό, χωρίς όμως να το εκμεταλλευτείς ή να του αποσπάσεις σημαντικό χρόνο από τη δική του εργασία. Μπορεί να μην είναι ένα μόνο άτομο και να μην ανήκει μόνο στην ομάδα σου.

Τοξικός συνάδελφος… οδηγίες διάσωσης!
23 March, 2018
Γιατί ο Άγιος Βασίλης θα ήταν ο καλύτερος ιατρικός επισκέπτης όλων των εποχών!
2 January, 2019
Οι 10 επαγγελματικοί κλάδοι που υποφέρουν από στρες
16 October, 2019

Leave a Reply