ΣΦΕΕ: Όχι άλλη χρονιά χαμένη, να βρεθούν νέες ισορροπίες στο φάρμακο

ΣΦΕΕ: Όχι άλλη χρονιά χαμένη, να βρεθούν νέες ισορροπίες στο φάρμακο

ΣΕ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, θεσμικών φορέων και υψηλόβαθμων στελεχών της αντιπολίτευσης και του κλάδου της Υγείας, πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΦΕΕ.

Ως έτος ευκαιρίας προς εξεύρεση ισορροπιών στο φάρμακο μπορεί να ιδωθεί το 2018, εφόσον η έξοδος της χώρας από το δημοσιονομικό πρόγραμμα δημιουργήσει προϋποθέσεις, για να υπερκεραστούν σε ένα βαθμό οι διαφορές βιομηχανίας και πολιτείας, στις θέσεις και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Η αλλαγή, ωστόσο, της πολιτικής φαρμάκου προς όφελος τόσο των ασθενών όσο και της αναπτυξιακής προοπτικής του κλάδου, σε συνάρτηση με την επιτήρηση των δανειστών μετά τον Αύγουστο του 2018, δεν προμηνύεται εύκολος γρίφος προς επίλυση. Αυτό διαφάνηκε στην εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Τρίτη (23/01/2018). Το μήνυμα της φαρμακοβιομηχανίας, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, Πασχάλη Αποστολίδη, ήταν σαφές: όχι άλλη χρονιά χαμένη, να βρεθούν νέες ισορροπίες. Τη διάθεση για συνεννόηση σηματοδότησε πάντως η παρουσία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, στην εκδήλωση, ο οποίος παρέμεινε και άκουσε προσεκτικά όλους τους ομιλητές.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κάνοντας έναν απολογισμό για το έτος που πέρασε, τόνισε ότι ήταν μια χαμένη χρονιά, με ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. «Ο φαρμακευτικός κλάδος και οι Έλληνες ασθενείς έχουν γίνει θεατές της θεσμοθέτησης μιας σειράς επικίνδυνων πολιτικών υγείας, που δημιουργούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό δεδομένου ότι οι μεν απειλούνται από πολιτικές φοροεξόντωσης, στους δε τίθενται προσκόμματα στην πρόσβασή τους στις καινοτόμες θεραπείες» ανέφερε.

Ο κ. Αποστολίδης, τονίζοντας την έλλειψη αντοχών της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, ανέδειξε τα εξής στοιχεία:

  • 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ή πάνω από 30% είναι η συνεισφορά του κλάδου στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη
  • 165 εκατ. ευρώ ήταν το κόστος της φαρμακευτική περίθαλψη 840.000 ανασφάλιστων πολιτών, που κάλυψε η φαρμακοβιομηχανία μέσω rebate και clawback
  • 240 φάρμακα αποσύρθηκαν από την αγορά, λόγω των στρεβλώσεων του μοντέλου τιμολόγησης.

Ως προς το θέμα των καινοτόμων φαρμάκων, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ εμφανίστηκε απαισιόδοξος, εκτιμώντας ότι «και το 2018 φαίνεται ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη για την καινοτομία με αναπόφευκτες και οδυνηρές επιπτώσεις για όλους, με καθυστέρηση από 2 έως και 4 χρόνια εισόδου των νέων φαρμάκων, καθώς εφαρμόζεται 25% τέλος εισόδου στα νέα φάρμακα, τίθενται εξωτερικά και εσωτερικά κριτήρια αξιολόγησης νέων φαρμάκων και βρίσκεται υπό σύσταση η επιτροπή ΗΤΑ που σε συνδυασμό με την επιτροπή διαπραγμάτευσης, θεσπίζει σαν βάση έκπτωσης το 39% χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη θεραπευτική αξία των φαρμάκων! Οι ανάγκες των ασθενών πρέπει να καλύπτονται με επιστημονικούς και όχι λογιστικούς όρους» τόνισε.

Συνέντευξη με την Ελληνίδα προέδρο της ΕRS, κ. Μίνα Γκάγκα
30 January, 2018
Η αντίστροφη μέτρηση για το συνέδριο της Hellas Pharm άρχισε!
28 February, 2018
Η #pharmawoman σας εύχεται καλή χρονιά!
1 January, 2018

Leave a Reply