Exit Interview: Τι πρέπει να πεις σε μια συνέντευξη αποχώρησης

Exit Interview: Τι πρέπει να πεις σε μια συνέντευξη αποχώρησης

Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας όπου αρκετοί εργαζόμενοι στον φαρμακευτικό χώρο και όχι μόνο, θα επιλέξουν να αφήσουν την εταιρεία τους, είτε για να πάνε σε κάποια άλλη ή για να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλον επαγγελματικό χώρο. Είναι πιθανόν λοιπόν, ανάλογα και με τις εσωτερικές διαδικασίες του τμήματος προσωπικού, να συμμετάσχουν σε ένα exit interview ή αλλιώς συνέντευξη αποχώρησης.

Εάν έχεις κι εσύ μια τέτοια ευκαιρία αυτή την περίοδο, αξιοποίησέ την, προσφέροντας εποικοδομητικό feedback στην επιχείρηση και προσέφερε ένα πολύτιμο δώρο στους υπάρχοντες,  αλλά και τους μελλοντικούς υπαλλήλους.

Είτε φεύγεις για να αναζητήσεις μια νέα ευκαιρία, να αποδράσεις από έναν τοξικό προϊστάμενο ή ένα τοξικό περιβάλλον, είτε για να αναζητήσεις καλύτερη ισορροπία εργασίας-ζωής,  να κάνεις μια αλλαγή στην καριέρα σου ή όλα τα παραπάνω δεν θα ήθελες και δεν πρέπει η συνέντευξη αποχώρησης να είναι απλά μια καθαρά συναισθηματική στιγμή. Είναι σημαντικό να συμπεριλάβεις την παρακάτω πληροφορία στην ανατροφοδότηση που θα δώσεις.

Τον λόγο που φεύγεις

Ο λόγος είναι τις περισσότερες φορές ξεκάθαρος – σε προσέγγισε κάποιο στέλεχος από άλλη εταιρεία για έναν νέο και ενδιαφέροντα ρόλο που είναι το επόμενο βήμα που αναζητούσες επαγγελματικά και μισθολογικά, μπορεί να αποφάσισες να αλλάξεις εντελώς επαγγελματικό χώρο αναζητώντας μια καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής – οικογενειακής ζωής ή πήρες επιτέλους την απόφαση να κάνεις το hobby σου επάγγελμα. Όποιος και αν είναι ο λόγος, είναι πολύ χρήσιμο για τον οργανισμό να γνωρίζει την αιτία, ώστε να συζητήσετε εκτενέστερα τους λόγους.

Πόσο σωστά ήταν δομημένη η δουλειά σου και εάν είχες τα κατάλληλα εργαλεία για να επιτύχεις

Σε ποιο βαθμό η εργασία σου είχε νόημα για σένα και σε κινητοποιούσε, επιτρέποντάς σου να κάνεις τη δουλειά που απολαμβάνεις περισσότερο; Ο προϊστάμενός σου δημιούργησε ευκαιρίες για σένα, ώστε να χρησιμοποιήσεις τα δυνατά σου σημεία; Θα πρέπει επίσης να μοιραστείς σε τι βαθμό σε υποστήριξε και σε βοήθησε να αντιμετωπίσεις δυσκολίες και εμπόδια και εάν είχες τους απαραίτητους πόρους για να κάνεις την εργασία σου καλά. Οι πόροι μπορεί να είναι budget, άνθρωποι ή συστήματα, όπως ένα κατάλληλο software, ώστε να κάνεις την εργασία σου ευκολότερα.

Εάν είχες ευκαιρίες να μάθεις και να αναπτυχθείς

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Gallup, το 32% των εργαζομένων αφήνουν τις δουλειές τους, λόγω έλλειψης επαγγελματικής προόδου ή ευκαιρίας προαγωγής. Είναι σημαντικό να μοιραστείς μέχρι ποιο σημείο ένοιωσες ότι είχες μπροστά σου έναν ξεκάθαρο δρόμο επαγγελματικής ανάπτυξης (career path) και εάν σου δόθηκαν ευκαιρίες να αποκτήσεις νέες δεξιότητες και εμπειρίες μέσα από απαιτητικά και καινοτόμα εγχειρήματα που σε βοήθησαν να αναπτυχθείς ως επαγγελματίας. Επίσης θα πρέπει να αναφέρεις, εάν ο προϊστάμενός σου συστηματικά σου έδινε feedback (θετικό ή εποικοδομητικό τις στιγμές που τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως έπρεπε) ώστε να μαθαίνεις συνεχώς και να κάνεις τη δουλειά σου καλύτερα. 

Πως νοιώθεις για τον προϊστάμενό σου και την υπόλοιπη ηγετική ομάδα

Είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσεις τους καλούς managers και ηγέτες, τονίζοντας τι τους έκανε να ξεχωρίζουν θετικά ή αντίθετα να θεωρούνται τοξικοί. Εάν ο προϊστάμενός σου σε ενδυνάμωνε, ώστε να λαμβάνεις αποφάσεις και έδειχνε σωστή συναισθηματική νοημοσύνη, αυτό είναι μια χρήσιμη για τον οργανισμό πληροφορία. Όπως και το να γνωρίζει η εταιρεία σου αυτούς που καταστρέφουν ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον ή ακόμα χειρότερα συνετέλεσαν στο να εγκαταλείψεις την εταιρεία. Τέτοια άτομα θα μπορούσαν να είναι άτομα που επιδεικνύουν αυταρχικές και βίαιες συμπεριφορές ή διοικούν με πρακτικές εκφοβισμού. Όταν αρκετές συνεντεύξεις εξόδου υποδεικνύουν το ίδιο αρνητικό feedback, ο οργανισμός είναι αναγκασμένος να δράσει. Μπορεί να παρέχουν coaching στα άτομα της ηγετικής ομάδας που το χρειάζονται ή ακόμα και να αποφασίσουν μεγαλύτερη διερεύνηση του θέματος που μπορεί να οδηγήσει σε καθοριστικές αποφάσεις. Αντί λοιπόν να σκεφτείς «που να μπλέκω τώρα» ή «και τι θα γίνει αν μιλήσω», σκέψου τη στιγμή αυτή ως μια ευκαιρία να φωτίσεις ένα σημαντικό πρόβλημα, ώστε να βοηθήσεις τους μέχρι τώρα συναδέλφους σου, αλλά και τους μελλοντικούς εργαζόμενους.

Τι σου άρεσε περισσότερο στη δουλειά και την εταιρεία σου

Ανέφερε σημαντικά στοιχεία από την εμπειρία σου στον οργανισμό – τι σου άρεσε και τι εκτίμησες περισσότερο στην εργασία σου και την εταιρεία. Όπως ως άτομα χρειαζόμαστε να ακούσουμε τα πλεονεκτήματά μας, ώστε να γνωρίζουμε τι να συνεχίσουμε να κάνουμε, το ίδιο χρειάζονται και οι εταιρείες. Θα μπορούσες να αναφέρεις κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα που παρακολούθησες και σε βοήθησαν να αναπτυχθείς, κάποια προνόμια που σου παρείχαν ή κάποιο κομμάτι της εταιρικής κουλτούρας που ξεχώρισες (ευέλικτο ωράριο προσέλευσης, speak up mentality, casual dress code κλπ). Επίσης είναι απαραίτητο να αναφέρεις τα άτομα με τα οποία συνεργάστηκες εξαιρετικά και σε ενέπνευσαν σε αυτό το επαγγελματικό ταξίδι, είτε ανήκαν στην ομάδα σου είτε όχι.

Τις κυριότερες επισημάνσεις σου προς βελτίωση

Εντόπισε και ανέφερε μία ή δύο περιοχές για ανάπτυξη μέσα στον οργανισμό. Μπορεί να είναι ακόμα και οι λόγοι που σε ανάγκασαν να φύγεις. Θα μπορούσαν να είναι κάποιες πολιτικές ευέλικτης εργασίας, ανταγωνιστικά πακέτα αποζημίωσης ή συνταξιοδότησης (αν έχεις και στοιχεία από άλλες επιχειρήσεις του κλάδου ακόμα καλύτερα), οι συνθήκες εργασίας, πιθανό εργασιακό bullying κλπ.

Αφιερώνοντας χρόνο στα παραπάνω θέματα μπορείς να βοηθήσεις την εταιρεία στην προσπάθειά της να βελτιωθεί. Οι σωστοί ηγέτες παίρνουν τις σωστές αποφάσεις για τους άλλους και η συνέντευξη αποχώρησης είναι ένας μικρός, αλλά σημαντικός τρόπος να συνεισφέρεις σε αυτό.

 

Πηγή

Ο υπέρμετρος εγωισμός είναι εχθρός της ηγεσίας
10 November, 2018
Jeff Bezos: Η διαφάνεια και η απίστευτη δύναμη του πελάτη
23 January, 2018
Τι εννοούμε με τον όρο εταιρική κουλτούρα
17 November, 2019

Leave a Reply