Δεν πήρες την πολυπόθητη προαγωγή; Αυτό το άρθρο είναι για σένα!
Αυτή την περίοδο σε πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ανακοινώνονται ανακατατάξεις και αλλαγές στη δομή λειτουργίας, με αποτέλεσμα αρκετοί συνάδελφοι να προάγονται σε υψηλότερες θέσεις. Εάν κι εσύ το τελευταίο διάστημα συμμετείχες σε μια τέτοια διαδικασία, με σκοπό να διεκδικήσεις μια νέα θέση, αλλά τελικά δεν επιλέχθηκες, αυτές οι συμβουλές ίσως σου φανούν χρήσιμες…
Πρώτα από όλα, συγχαρητήρια για το κουράγιο σου να αποδεχθείς την πρόκληση να θέσεις υποψηφιότητα, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πιθανότητες να μην επιλεγείς. Θέλει μεγάλα αποθέματα αυτοπεποίθησης για να σηκώσεις το χέρι σου και να δηλώσεις παρών, στρέφοντας όλα τα βλέμματα πάνω σου και να αναμετρηθείς με συναδέλφους που ίσως να είναι πιο έμπειροι από εσένα, εντός ή και εκτός της εταιρείας. Αν όμως το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό για εσένα και παρόλο που είναι λογικό να νοιώθεις απογοητευμένος κράτα στο νού σου τα εξής:
Μην το παίρνεις προσωπικά! Όταν προσωποποιείς μια εταιρική απόφαση αφήνεις τα συναισθήματά σου να σε κατακλύσουν και τότε δε μπορείς να σκεφτείς και να πράξεις λογικά, με δυσάρεστα αποτελέσματα πρώτα από όλα για σένα. Είναι λογικό να νοιώθεις απογοήτευση, αλλά αμφισβητώντας τις εταιρικές διαδικασίες, λέγοντας σε όποιον βρεθεί μπροστά σου ότι το αποτέλεσμα ήταν άδικο και απειλώντας με αποχώρηση από την εταιρεία, το μόνο που μπορείς να καταφέρεις είναι να επιβεβαιώσεις τις όποιες αμφιβολίες για τη μη επιλογή σου.
Ρώτησε «τι πήγε στραβά»! Είναι σημαντικό να ρωτήσεις οποιονδήποτε συμμετείχε στη διαδικασία την άποψή του σχετικά με τη συμμετοχή σου. Προφανώς θα ακούσεις ανάμεικτα σχόλια, θετικά και αρνητικά. Τα θετικά είναι τα δυνατά σου σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσεις, την επόμενη φορά που θα θέσεις υποψηφιότητα. Όσον αφορά στα αρνητικά σου, αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στις δεξιότητες που θα πρέπει να αποκτήσεις για τη θέση πχ να βελτιώσεις τα αγγλικά σου ή να κάνεις κάποιο σεμινάριο σχετικό με το αντικείμενο που θα ήθελες να ασχοληθείς. Οι άλλες αδυναμίες που θα ακούσεις αφορούν σημεία του χαρακτήρα σου που είναι πολύ πιο δύσκολο να βελτιωθούν και θα πρέπει να σκεφτείς αρκετά τον τρόπο που θα πρέπει να τα διαχειριστείς και να δουλέψεις πάνω σε αυτά ώστε να σημειώσεις βήματα προόδου. Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια προσέγγιση δείχνει υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και επιθυμία για αυτοβελτίωση με πολλές πιθανότητες επιλογής σε μια επόμενη ευκαιρία.
Σκέψου τα επόμενα βήματα. Κάνε τη δική σου εκτίμηση και αξιολόγηση σχετικά με το αν πραγματικά τελικά θες αυτή τη θέση, γνωρίζοντας πλέον περισσότερα δεδομένα. Μια θέση που είναι απλά υψηλότερα στην ιεραρχία δε σημαίνει ότι είναι η ιδανική δουλειά για σένα. Μπορεί να απαιτούνται εργασίες που απεχθάνεσαι να κάνεις ή να πρέπει να αφιερώσεις περισσότερο προσωπικό χρόνο, που αυτή τη στιγμή προτιμάς να διαθέσεις αλλού όπως πχ στην οικογένειά σου. Εάν παρόλα αυτά νομίζεις ότι αυτή η θέση είναι ιδανική για σένα και δεν μπορείς να περιμένεις, ίσως είναι η στιγμή να κοιτάξεις εκτός της εταιρείας σου αυτό που ζητάς.
Σε κάθε περίπτωση συνέχισε να διεκδικείς και να δηλώνεις παρών! Η απόρριψη είναι δύσκολη στη διαχείριση αλλά είναι και μέρος του παιχνιδιού. Στάσου στο ύψος των περιστάσεων! Η μεγαλοψυχία και η γενναιοδωρία εμπεριέχουν τις λέξεις γενναίος και μεγάλος και αυτή τη δύναμη πρέπει να βρεις μέσα σου για να συνεχίσεις να προσπαθείς. Δώσε λοιπόν το χέρι στο συνάδελφο που πήρε τη θέση, πες συγχαρητήρια και μην ξεχνάς…
Η αποτυχία δεν είναι το αντίθετο της επιτυχίας είναι μέρος αυτής!