Οι εργαζόμενες γυναίκες παρουσιάζουν μικρότερη έκπτωση της πνευματικής λειτουργίας

Οι εργαζόμενες γυναίκες παρουσιάζουν μικρότερη έκπτωση της πνευματικής λειτουργίας

Πολλές γυναίκες παλαιότερων γενιών δεν είχαν εργαστεί, ώστε να μπορέσουν να μείνουν σπίτι, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να φροντίσουν την οικογένεια τους. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι ηλικιωμένες γυναίκες που δεν δούλεψαν ποτέ, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, έχουν χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης, συγκριτικά με εκείνες που εργάζονταν.

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια μελέτησαν ένα δείγμα 6.300 γυναικών από τις ΗΠΑ που είχαν γεννηθεί μεταξύ του 1935 και του 1956 και ήταν, στην αρχή της μελέτης, περίπου 50 ετών. Οι επιδόσεις μνήμης εκτιμούνταν κάθε δύο χρόνια με τη χρήση συγκεκριμένων τεστ.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, έδειξαν πως οι νέες ενήλικες γυναίκες που είχαν αμειβόμενη εργασία παρουσιάζουν πιο αργή έκπτωση μνήμης στη μετέπειτα ζωής τους.

Βρέθηκε ότι στις γυναίκες 60 έως 70 ετών η έκπτωση της μνήμης ήταν ταχύτερη κατά 61% στις μητέρες που δεν δούλευαν συγκριτικά με εκείνες που δούλευαν. Τα αποτελέσματα ήταν αντίστοιχα για τις γυναίκες που δεν ήταν μητέρες.

Η Ελίζαμπεθ Μέιντα, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας, υποστήριξε πως ο χρόνος που περνάει μια γυναίκα στην εργασία συνδέεται με τη διατήρηση των γνωστικών της ικανοτήτων. Η ίδια μάλιστα δήλωσε πως η συμμετοχή των γυναικών στο αμειβόμενο εργατικό δυναμικό προλαμβάνει την έκπτωση μνήμης στη μετέπειτα ζωή και εξηγεί ότι αυτό πιθανώς συμβαίνει λόγω της πνευματικής διέγερσης και του οικονομικού και κοινωνικού οφέλους που προσφέρει η εργασία.

Η Γιάνα Βόιγκ, επικεφαλής έρευνας του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Alzheimer’s Research UK», σχολιάζοντας την έρευνα, δήλωσε πως « Αν και τα δεδομένα δεν μας δίνουν πληροφορίες για την σχέση της εργασίας με το Αλτσχάιμερ συμβάλλουν στο να κατανοήσουμε καλύτερα την υγεία του εγκεφάλου μας και πώς να τη διατηρήσουμε».

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι η ίδια προσθέτει πως «Τα πρώιμα αυτά ευρήματα μπορούν να αποτελέσουν ένα μέσο στήριξης της προσπάθειας αύξησης του αριθμού των γυναικών στο εργατικό δυναμικό».

ΠΗΓΗ

Tι αποκαλύπτει η κούραση που νιώθεις για την υγεία σου
31 January, 2018
Επηρεάζει Ο Χαρακτήρας Την Υγεία Σου;
18 March, 2018
Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία και με αποδείξεις
24 January, 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *