Λανσάρουμε ή αλλιώς… σαλπάρουμε!

Λανσάρουμε ή αλλιώς… σαλπάρουμε!

Την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία μας λάνσαρε ένα νέο φάρμακο, το οποίο περιμέναμε αρκετό καιρό και όλοι οι συνάδελφοι είμαστε ενθουσιασμένοι και υπερήφανοι γι’ αυτή τη μεγάλη στιγμή.

Εντελώς συμπτωματικά, την ίδια εβδομάδα και μια ημέρα ακριβώς πριν το επίσημο λανσάρισμα, την Πέμπτη 4 Ιουλίου, συμμετείχα για πρώτη φορά σε εκδήλωση της εταιρείας Linkage, με αφορμή την ομιλία του Mike Abrashoff, πρώην Κυβερνήτη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και Σύμβουλο του Υπουργού Εθνικής Αμύνης. Ο καταξιωμένος και έμπειρος ομιλητής μας ταξίδεψε με την ομιλία του που είχε τίτλο «It’s your ship”, όπως και το πολυδιαβασμένο βιβλίο του.

Πριν την έναρξη της ομιλίας, επιφανείς Έλληνες απηύθυναν τη δική τους “δήλωση Ηγεσίας”, όπως ο Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ο οποίος μας συνεπήρε με το λόγο του και τόνισε: «‘Ουδέν μορφώνει όσο το παράδειγμα, ουδέν επιβάλλει όσο η ευπρέπεια’: πρέπει να σεβόμαστε τον συνεργάτη/ συνάδελφο μας και να ηγούμαστε δια του παραδείγματος.»

Στη συνέχεια, στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με περισσότερα από 600 στελέχη επιχειρήσεων παρόντα, ο Mike Abrashoff μοιράστηκε μαζί μας, πώς σε ηλικία μόλις 36 ετών, βρέθηκε ως ο νεότερος Αξιωματικός στο Στόλο του Ειρηνικού, Κυβερνήτης ενός πληρώματος με χαμηλό ηθικό και άσχημες αξιολογήσεις απόδοσης, όπου δε μπορούσε να χρησιμοποιήσει καμιά από τις παραδοσιακές τεχνικές επιβράβευσης και κινητοποίησης, όπως αυξήσεις ή bonus και κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο το πλοίο του να βρεθεί στην 1η θέση σε απόδοση.

Πως τα κατάφερε; Αλλάζοντας το στυλ ηγεσίας και δημιουργώντας ένα περιβάλλον, όπου οι άνθρωποι αισθάνθηκαν ασφάλεια, δύναμη και υποστήριξη και ότι μπορούν να είναι επιδραστικοί, δηλαδή μπορούν να επηρεάζουν γεγονότα και καταστάσεις. Όταν τον προσέγγιζαν για κάποιο πρόβλημα, τους έλεγε «είναι το δικό σας πλοίο, πως θα το διορθώσετε;»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αριστεία χωρίς στοιχεία αλαζονείας. Ανεξάρτητα του βαθμού ιεραρχίας μας, σεβόμαστε τους ανθρώπους μας είπε και είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε τις απόψεις τους. Σημαντικό χαρακτηριστικό του Ηγέτη είναι η Ταπεινότητα. Η αριστεία δεν έρχεται από μόνη της ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρέπει να πηγαίνουμε κοντά στους ανθρώπους μας και να τους ακούμε. Αναζητάμε ιδέες από τους ανθρώπους μας. Επιλέγουμε τις καλύτερες και τις επικοινωνούμε, ώστε να τις γνωρίζουν όλοι, να ευθυγραμμιστούν με αυτές και να τις ακολουθήσουν.

Κλείνοντας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όλοι είμαστε ή μπορούμε να γίνουμε Ηγέτες, είμαστε όλοι Καπετάνιοι του δικού μας πλοίου. Ας σκεφτούμε ποια είναι η δική μας ιστορία και πως θα την κάνουμε καλύτερη. Ας σκεφτούμε την κληρονομιά που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Θέλουμε να φύγουμε έχοντας οι άλλοι δάκρυα στα μάτια (leave with tears) ή με διάθεση πανηγυρισμών που θα απαλλαχθούν από την παρουσία μας (leave with cheers);

Ανακαλώντας  σήμερα την ομιλία του σκέφτηκα, ότι κάπως έτσι και η εταιρεία μας προετοιμάστηκε αυτή τη φορά για το συγκεκριμένο λανσάρισμα. Ανασυνταχθήκαμε γρήγορα μετά από μια δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίσαμε και νοιώσαμε όλοι, ότι η ευθύνη του λανσαρίσματος είναι συνολική. Η συνεργασία όλων των τμημάτων και των συναδέλφων είναι από τις καλύτερες που έχω ζήσει και αυτό γιατί παραδεχθήκαμε τα λάθη μας, νοιώσαμε όλοι τη δυνατότητα, αλλά και την εμπιστοσύνη να πάρουμε αποφάσεις, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες, να δουλέψουμε πέρα και πάνω από τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων μας, όλοι μαζί, παραμερίζοντας εγωισμούς και αλαζονείες του παρελθόντος. Μπροστάρηδες σε αυτή την προσπάθεια ήταν πολλοί συνάδελφοι της πρώτης γραμμής, “οι ηγέτες χωρίς τίτλο”, όπως θα μπορούσε να τους αποκαλέσει κανείς, που ενέπνευσαν όλους μας, με το ήθος, το πάθος και την εργατικότητά τους.

Με αυτούς τους εξαιρετικούς συναδέλφους ως «πλήρωμα», σε αυτό το ξεχωριστό «καράβι», βάλαμε πλώρη για νέες θάλασσες και καινούριες προκλήσεις.

Είναι το δικό μας πλοίο, είναι το δικό μας λανσάρισμα!

Τα συνηθέστερα ακρωνύμια στο φαρμακευτικό χώρο
23 February, 2018
«Ο νέος είναι ωραίος αλλά ο παλιός είναι αλλιώς»
29 September, 2018
Αυτό είναι το νούμερο ένα προσόν ενός υποψήφιου εργαζόμενου…
30 March, 2019

Leave a Reply