Το Μυστικό Για Να Τρως Πιο Υγιεινά

Το Μυστικό Για Να Τρως Πιο Υγιεινά

Ο καθένας θέλει να τρώει πιο υγιεινά. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο, ειδικά αν δεν γνωρίζεις ότι πίσω από κάθε διατροφική σου συνήθεια κρύβεται μία διαδικασία, η οποία ξεκινάει πολύ πριν αποφασίσεις τι θα φας. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα του American Journal of Clinical Nutrition, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή ενός υγιεινού γεύματος, συμπεριλαμβανομένου και του ύπνου.

Τι υποστηρίζει η έρευνα

Στην έρευνα συμμετείχαν δύο ομάδες συνολικά 21 ατόμων. Η πρώτη, παρακολούθησε ένα σεμινάριο με θέμα τον ύπνο, με στόχο να αυξήσει την ώρα του ύπνου του κατά 90 λεπτά. Στον κάθε συμμετέχοντα αυτής της ομάδας δόθηκαν εξατομικευμένες συμβουλές, όπως για παράδειγμα να αποφεύγει την κατανάλωση καφεΐνης πριν κοιμηθεί ή να μην πηγαίνει για ύπνο με γεμάτο στομάχι. Στους συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδας δεν έγινε καμία σύσταση.

Αυξάνοντας τον ύπνο σου κατά μία ώρα ή και περισσότερο, υιοθετείς πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Μία εβδομάδα μετά το πέρας του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες συνέχισαν να κρατούν ημερολόγιο αναφορικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και να φορούν ένα περικάρπιο με αισθητήρα προκειμένου να παρακολουθούν πόση ώρα κοιμόντουσαν.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας; Το 86% των συμμετεχόντων της πρώτης ομάδας αύξησε τις ώρες του ύπνου τους από 52 μέχρι 90 λεπτά.

Οι ερευνητές θέλησαν όμως να μελετήσουν και τον αντίκτυπο που είχαν οι περισσότερες ώρες ύπνου στις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ομάδα που κατάφερε να αυξήσει τις ώρες του ύπνου της μείωσε την κατανάλωση ζάχαρης κατά 10 γραμμάρια καθώς και τη συνολική κατανάλωση υδατανθράκων.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα πως όταν οι ώρες του ύπνου αυξάνονται, επηρεάζονται θετικά οι διατροφικές μας επιλογές. “Αποδείξαμε ότι οι συνήθειες του ύπνου μπορούν να αλλάξουν σχετικά εύκολα στους ενήλικες, με μία εξατομικευμένη καθοδήγηση” υποστηρίζει η Haya Al Khatib που ηγείται της έρευνας. “Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι αυξάνοντας τον ύπνο σου κατά μία ώρα ή και περισσότερο, υιοθετείς πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Και αυτό αποδεικνύει τη σχέση ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου και τις κακές διατροφικές συνήθειες και επιλογές που έχει γίνει αντικείμενο έρευνας κατά το παρελθόν”.

Πηγή

Η ακτινοβολία των smartphones δεν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο
11 February, 2018
Επηρεάζει Ο Χαρακτήρας Την Υγεία Σου;
18 March, 2018
Email detox στις γιορτές. Γίνεται;
25 December, 2017

Leave a Reply