Οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη βιωσιμότητα παγκοσμίως το 2018

Οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη βιωσιμότητα παγκοσμίως το 2018

Δημοσιεύτηκε η λίστα με τις κοινωνικά πιο υπεύθυνες και “πράσινες” εταιρείες του κόσμου, για 14η χρονιά από την Corporate Knights, μια καναδική εταιρεία που αυτό τον καιρό εστιάζει στο αν επιχειρήσεις και κοινωνικο-οικολογικά οφέλη μπορούν να πάνε “μαζί”…

Στην έκθεσή της, η Corporate Knights εξέτασε τα δεδομένα που οι εταιρείες έχουν δημοσιεύσει δημόσια – οικονομικές εκθέσεις, εκθέσεις βιωσιμότητας, κλπ- από περίπου 6.000 οικονομικά υγιείς εταιρείες σε όλο τον κόσμο, σε όλους τους κλάδους, με ελάχιστα ετήσια έσοδα 1 δισ. δολάρια. Οι βασικοί παράγοντες που συμπεριέλαβε στην ανάλυση της η Corporate Knight ήταν η κατανάλωση ενέργειας, ο άνθρακας, η παραγωγή αποβλήτων και καθαρού αέρα. Επίσης λήφθηκαν υπόψη οι δαπάνες για καινοτομία, οι φόροι που καταβάλλονται, η ποικιλομορφία της ηγεσίας, οι μισθοί των επικεφαλής της εταιρείας, το κατά πόσο ασφαλές είναι το περιβάλλον εργασίας, οι προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζονται οι εταιρείες, το συνταξιοδοτικό σύστημα, και η σύνδεση μεταξύ των στόχων της κοινωνικής ευθύνης και των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών.

Οι εταιρείες που εμφανίστηκαν στην κατάταξη του προηγούμενου έτους συμπεριλήφθηκαν αυτόματα στην ανάλυση και όλες οι επιχειρήσεις που μπήκαν στις κορυφαίες 900 ενημερώθηκαν για την επαλήθευση των στοιχείων, πριν συνταχθεί η λίστα με τις κορυφαίες 100.

Στην κορυφή της λίστας φέτος ήταν η Dassault Systemes, μια γαλλική εταιρεία που σχεδιάζει λογισμικό, το οποίο βοηθά οργανισμούς στη μείωση των αποβλήτων. Σύμφωνα με την Corporate Knights, η εταιρεία ξεπέρασε όλες τις άλλες σε επίπεδο κοινωνικής ευθύνης, έχοντας έντονη γυναικεία εκπροσώπηση στο διοικητικό της συμβούλιο, διατηρώντας μικρό το χάσμα μεταξύ των αμοιβών του Διευθύνοντος Συμβούλου και των μέσων εργαζομένων της και καταβάλλοντας περισσότερο από 26% των κερδών της σε φόρους τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μετά τη Dassault είναι η Neste, μια φινλανδική εταιρεία που ασχολείται με την παραγωγή καυσίμου Diesel από ανανεώσιμες πρώτες ύλες και άλλα προϊόντα πετρελαίου. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Corporate Knights, περισσότερα από τα μισά έσοδά της θα προέρχονται από ανανεώσιμα καύσιμα και βιο-υλικά. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Valeo, μια εταιρεία που εδρεύει στη Γαλλία και κατασκευάζει εξαρτήματα αυτοκινήτων. Έχει κερδίσει τη θέση της στις τρεις πρώτες θέσεις, προωθώντας προϊόντα που βοηθούν τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων.

Συνολικά, οι αμερικανικές εταιρείες κατέλαβαν 18 θέσεις στην κατάταξη, οι γαλλικές επιχειρήσεις 15 θέσεις, οι βρετανικές 10 και οι γερμανικές 6.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων αποκάλυψε επίσης ότι οι 100 πρώτες εταιρείες στη λίστα με τη μεγαλύτερη βιωσιμότητα είχαν τρεις φορές περισσότερες γυναίκες top executives από το μέσο όρο των άλλων πολυεθνικών εταιρειών με τζίρο πάνω από 1 δις δολάρια.

Πηγή

1. Dassault Systemes Γαλλία Software 86.1%
2. Neste Φινλανδία Καύσιμα 85.2%
3. Valeo Γαλλία Εξαρτήματα αυτοκινήτων 83.6%
4. Ucb Βέλγιο Φαρμακευτικά ήδη 79.5%
5. Outotec Φινλανδία Κατασκευές 78.3%
6. Amundi Γαλλία Αγορές 77.8%
7. Cisco Systems ΗΠΑ Εξοπλισμός επικοινωνίας 77.0%
8. Autodesk ΗΠΑ Software 76.9%
9. Siemens Γερμανία Διάφορες βιομηχανικές δραστηριότητες 76.7%
10. Samsung SDI Νότια Κορέα Ηλεκτρονικά είδη 75.8%
11. Aareal Bank Γερμανία Χρηματοοικονομικά 75.4%
12. Enbridge Καναδάς Καύσιμα 74.9%
13. Merck ΗΠΑ Φαρμακευτικά ήδη 74.3%
14. Natura Cosmeticos Βραζιλία Προσωπικά είδη 74.1%
15. Pearson Ηνωμένο Βασίλειο Media 73.9%
16. Amadeus IT Group Ισπανία Υπηρεσίες IT 73.2%
17. Bayerische Motoren Werke Γερμανία Αυτοκινητοβιομηχανία 73.2%
18. Companhia Energetica de Minas Gerais CEMIG Βραζιλία Ηλεκτρικά είδη 73.0%
19. Koninklijke Philips Ολλανδία Διάφορες βιομηχανικές δραστηριότητες 72.5%
20. Allergan ΗΠΑ Φαρμακευτικά ήδη 72.2%
21. Honda Motor Co Ιαπωνία Αυτοκινητοβιομηχανία 71.9%
22. Sanofi SA Γαλλία Φαρμακευτικά ήδη 71.9%
23. McCormick ΗΠΑ Τρόφιμα 71.5%
24. Commonwealth Bank of Australia Αυστραλία Τράπεζα 71.5%
25. Vivendi Γαλλία Media 71.1%
20 χρόνια του διεθνούς προγράμματος L’ORÉAL-UNESCO για τις γυναίκες στην επιστήμη
20 September, 2018
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2018
8 March, 2018
Οι 10 καλύτερες εταιρείες στην Αμερική που δίνουν αξία στη διαφορετικότητα
31 January, 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *