“Φτάσε εκεί που δε μπορείς!”

“Φτάσε εκεί που δε μπορείς!”

Ξεκινάμε με όνειρα και μεγάλες προσδοκίες την επαγγελματική μας ζωή, γνωρίζουμε ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε ή δοκιμάζουμε τις δυνατότητές μας, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες που προκύπτουν. Ο επαγγελματικός στίβος όμως δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι συμμετέχοντες στην κούρσα πολλοί.

Ταυτόχρονα, οι λογαριασμοί και τα έξοδα τρέχουν ενώ το εικοσιτετράωρο φαίνεται τόσο λίγο για να προλάβεις να κάνεις όλα αυτά που θέλεις και αγαπάς.  Μετά την εργασία είσαι ένα ράκος σωματικά και ψυχολογικά και αυτό από μόνο του είναι η καλύτερη δικαιολογία για να αναβάλεις επιθυμίες και στόχους. Ακόμα και όταν έχεις όρεξη να επενδύσεις στον εαυτό σου επαγγελματικά, σε κατακλύζουν ενοχές για το χρόνο που στερείς από αυτούς που αγαπάς… ειδικά όταν είσαι μαμά!

Οπότε μαθαίνεις την τέχνη του συμβιβασμού, περιορίζεσαι στην άνεση του σπιτιού σου και προτιμάς τη φυγή από την καθημερινότητα μέσα από μια οθόνη… ή μήπως όχι;

Η αλήθεια είναι η εξής…

Τίποτα στη ζωή δεν είναι ανέφικτο αρκεί να το θες πολύ και να κοπιάζεις γι’ αυτό και τα παραδείγματα είναι αρκετά από επιτυχημένους ανθρώπους που έχουν τις ίδιες 24 ώρες να διαχειριστούν όπως κι εμείς. Όλοι παλεύουμε με τις καθημερινές προκλήσεις και έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις όχι πάντα ευχάριστες εκπλήξεις της ζωής. Διαβάζοντας λοιπόν σχετικά άρθρα στο διαδίκτυο αλλά και με βάση την εμπειρία μου μέχρι τώρα, σας προτείνω τα εξής:

  1. Ξεκίνα όσο πιο γρήγορα μπορείς

Μην αναβάλεις αυτό που επιθυμείς εργασιακά με τη δικαιολογία να αποκτήσεις τα κατάλληλα προσόντα ή μεγαλύτερη εμπειρία και εξειδίκευση. Άρπαξε την ευκαιρία και η ορμή της αγάπης για αυτό που κάνεις θα σε οδηγήσει στην επιτυχία. Το τρένο της επαγγελματικής σταδιοδρομίας θα περάσει λίγες φορές από μπροστά σου και φρόντισε να μην ξεμείνεις στη στάση περιμένοντας.

  1. Βρες έναν μέντορα και εκπαιδεύσου σκληρά

Πάρε την επαγγελματική σου σταδιοδρομία σοβαρά, αν δεν το κάνεις εσύ, ποιος περιμένεις να το κάνει; Εκπαιδεύσου όσο καλύτερα μπορείς και ζήτησε υποστήριξη και καθοδήγηση από τον προϊστάμενό σου ή κάποιο συνάδελφο που εκτιμάς και θαυμάζεις και μην ξεχνάς «όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, ο δάσκαλος εμφανίζεται».

  1. Ακολούθησε τα όνειρά σου και μη σταματάς ποτέ να παλεύεις γι’ αυτά

«Αν, στην αρχή, μια ιδέα δε φαίνεται τρελή, τότε δεν υπάρχει καμιά ελπίδα γι’ αυτήν» έλεγε ο Αϊνστάιν, οπότε μη διστάσεις να τολμήσεις διαφορετικές πρακτικές και άλλαξε τα δεδομένα του παιχνιδιού. Σε κάθε επαγγελματικό χώρο υπάρχουν ευκαιρίες αρκεί να έχεις τα μάτια ανοιχτά να τις ανακαλύψεις και να είσαι έτοιμος να κοπιάσεις για να τις κατακτήσεις. Διέγραψε από τον ορίζοντα τοξικούς ανθρώπους, συντηρητικές προσεγγίσεις και καθωσπρεπισμούς. Να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου και με τους άλλους και όλα θα ακολουθήσουν.

  1. Να είσαι συνεπής και υπομονετικός

Κανείς δε βρέθηκε στην κορυφή της επαγγελματικής πυραμίδας από τη μια μέρα στην άλλη και όταν αυτό συμβεί λόγω εξωτερικών παραγόντων και όχι ιδίας αξίας και ικανότητας η πτώση είναι συνήθως απότομη και σκληρή. Επομένως απαιτείται συνεχής προσπάθεια, επιμονή και πάθος για να επιτύχεις αυτό που επιθυμείς. Η επαγγελματική καταξίωση είναι ένας μαραθώνιος όπου κανείς αναμετράται με τη δέσμευση στο στόχο του και τη θέληση για επιτυχία.

  1. Οργάνωσε τη ζωή σου ώστε να διευκολύνεις το στόχο σου

Η επιτυχία στην εργασία δεν είναι ξεκομμένη από την καθημερινότητα. Κάθε στιγμή της ζωής σου μπορεί άμεσα ή έμμεσα να συμβάλλει ή να σε απομακρύνει από το στόχο. Η πόλη ή το σπίτι που ζεις, ο σύντροφός σου, οι δραστηριότητες και οι άνθρωποι που επιλέγεις να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου, ακόμα και το φαγητό που τρως, όσο περίεργο και αν σου ακούγεται παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό που είσαι, αφού ο άνθρωπος είναι μια ολότητα, αρμονικής συνύπαρξης σώματος, ψυχής και πνεύματος.

  1. Ξεκουράσου και γέμισε μπαταρίες

Οι εξαιρετικές αποδόσεις στην εργασία μοιάζουν με την προπόνηση όσων κάνουν πρωταθλητισμό. Εάν δεν κάνεις τα απαραίτητα διαλείμματα δε θα μπορέσεις να αποκτήσεις την απαραίτητη δύναμη και αντοχή. Η αποφόρτιση από το καθημερινό έντονο εργασιακό περιβάλλον είναι απαραίτητη και μπορεί για τον καθένα να έχει διαφορετική μορφή όπως το να παίξεις με τα παιδιά σου, να κάνεις μια βόλτα στη φύση ή να βοηθήσεις κάποιον που έχει ανάγκη. Κάτι τέτοιο σε αναζωογονεί και δίνει νόημα στη ζωή.

  1. Αποδέξου τις αδυναμίες και τους φόβους σου

Ο ήρωας και ο δειλός νοιώθουν το ίδιο συναίσθημα, φόβο. Ο ήρωας χρησιμοποιεί το φόβο ως κινητήρια δύναμη για να επιτεθεί στον εχθρό ενώ ο δειλός φεύγει μακριά. Σημασία δεν έχει μόνο τι νοιώθεις αλλά πως το διαχειρίζεσαι. Το άγχος και η ανησυχία πριν και κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας είναι συναισθήματα απολύτως φυσιολογικά και είναι πολλές φορές η κινητήριος δύναμη που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία, βέβαια είναι και το σημείο όπου πολλοί εγκαταλείπουν προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες. Μόνο όμως όταν αποδεχθείς ότι αυτή η κατάσταση είναι κομμάτι του παιχνιδιού, θα μπορέσεις να πας παρακάτω. “Life begins at the end of your comfort zone”

  1. Δώσε πραγματική αξία σε αυτό που κάνεις

Ανακάλυψε την πραγματική αξία σε αυτό που κάνεις και συνειδητοποίησε με ποιον τρόπο η εργασία σου βοηθά το κοινωνικό σύνολο. Η αγάπη και η προσφορά είναι μια εμπειρία που δε συγκρίνεται με άλλες και αποτελεί σημαντική κινητήριο δύναμη. Η βελτίωση και η πρόοδος στον επαγγελματικό τομέα είναι σημαντική αλλά μόνο όταν αυτή μετατρέπεται σε προσφορά και υποστήριξη προς το συνεργάτη και το συνάνθρωπο αποκτά πραγματικό νόημα.

Η επιτυχία στον επαγγελματικό τομέα είναι ένας στόχος που με συντονισμένη προσπάθεια και αφοσίωση μπορεί να επιτευχθεί. Το στοίχημα είναι πως θα κάνεις το επόμενο βήμα, πως θα υποστηρίξεις, θα κινητοποιήσεις και θα εμπνεύσεις τους γύρω σου, πως θα γίνεις ένας πραγματικός ηγέτης!

Τα συνηθέστερα ακρωνύμια στο φαρμακευτικό χώρο
23 February, 2018
Μην ανησυχείς για τη φήμη, αλλά για το χαρακτήρα σου
6 March, 2018
Η άλλη όψη ενός πανελληνίου ιατρικού συνεδρίου | pharmawoman.gr
13 December, 2018
1 Comment
  • Όλγα
    16 February, 2018 at 9:10 am

    Συγχαρητήρια! Όχι μόνο το πρώτο Ελληνικό blog του φαρμακευτικού χώρου, αλλά και ένα από τα καλύτερα blog του Ελληνικού χώρου!

Leave a Reply