Ποια είναι τα καλύτερα δώρα για τον εργαζόμενο;

Ποια είναι τα καλύτερα δώρα για τον εργαζόμενο;

Είναι παράδοση στο φαρμακευτικό χώρο την τελευταία ημέρα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, η κάθε εταιρεία να μοιράζει  στους εργαζόμενους ένα συμβολικό δώρο και επίσης να δίνονται δώρα για τα παιδιά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διοργανώνονται και αντίστοιχα event (παιδικά πάρτυ, εορταστικά γεύματα κλπ)

Να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ αυτές τις πρωτοβουλίες πολύ σημαντικές για την ενδυνάμωση των σχέσεων των εργαζομένων και την αναγνώριση των προσπαθειών τους, ειδικά στο τέλος της χρονιάς που κλείνει ένας επιχειρησιακός κύκλος. Η προσφορά δώρων δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα και όμορφες αναμνήσεις και αποφορτίζει τις όποιες καθημερινές εντάσεις. Παρόλα αυτά είναι πολύ σημαντικό να μην αποτελεί μια εθιμοτυπική διαδικασία που λαμβάνει χώρα μια-δυο φορές το χρόνο, διότι έτσι χάνει την αξίας της.

Με την ευρύτερη λοιπόν έννοια του δώρου, δηλαδή της συναισθηματικής επικοινωνίας και της αναγνώρισης, μοιράζομαι μαζί σας ένα άρθρο που διάβασα πρόσφατα και μου άρεσε πολύ, με τίτλο «Want to Keep Your Best Employees? Give These 5 Gifts (Most Bosses Don’t)”. Αυτά λοιπόν είναι μερικά από τα καλύτερα δώρα προς τον εργαζόμενο:

  1. Αναγνωρίστε τα επιτεύγματα

Η ανάγκη για αναγνώριση και επιβράβευση είναι στην ανθρώπινη φύση. Δεν υπάρχει λοιπόν μεγαλύτερη παρακίνηση και ενθουσιασμός για τον εργαζόμενο όταν εξαιρετικές πρακτικές και αποτελέσματα επιβραβεύονται και μάλιστα δημοσίως. Ειδικά για το χώρο μας θα μπορούσε να είναι ένα μηνιαίο newsletter που θα συγχαίρει τον Ι.Ε με τις υψηλότερες πωλήσεις ή ένα συνάδελφο που ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα σημαντικό έργο.

  1. Χαρίστε λίγο από το χρόνο σας

Ο καθημερινός φόρτος εργασίας είναι μια πολύ καλή δικαιολογία για τα στελέχη αλλά δεν αρκεί για να καλύψει την απογοήτευση του εργαζομένου που εκλαμβάνει την έλλειψη επικοινωνίας ως αδιαφορία και υποτίμηση των προσπαθειών του. Είναι φυσικό σε μια μεγάλη επιχείρηση η διοίκηση να μη μπορεί να επικοινωνεί με όλο το προσωπικό αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει εξαιρετική επικοινωνία στη διοικητική ομάδα και ως domino effect να μεταφέρεται στην κάθε επιχειρησιακή ομάδα του οργανισμού.

  1. Προσωποποιήστε τα δώρα

Ακούστε τον εργαζόμενο και μάθετε τις ανάγκες του, οπότε φροντίστε να του προσφέρετε κάτι που πραγματικά χρειάζεται και θα τον ενθουσιάσει. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, ένα βιβλίο, ένα σεμινάριο για τη δουλειά του, ευέλικτο ωράριο κλπ Κάτι τέτοιο φυσικά απαιτεί χρόνο και προσπάθεια αλλά μπορεί πραγματικά να περάσει σε άλλο επίπεδο τις εργασιακές σχέσεις.

  1. Γιορτάστε σημαντικά επιτεύγματα και γεγονότα

Το αναφέραμε και στην αρχή, η ανταλλαγή εορταστικών δώρων είναι σημαντική. Το ίδιο βέβαια και ο εορτασμός ενός ξεχωριστού επιτεύγματος ή μιας σημαντικής για την εταιρεία επετείου. Πρόσφατα γιορτάσαμε στην εταιρεία μας τα 20 χρόνια κυκλοφορίας ενός πολύ σημαντικού φαρμάκου στο χώρο της νεογνολογίας. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που μας έκανε υπερήφανους, αφού μοιραστήκαμε τη χαρά να προσφέρεις ζωή μέσα από την έρευνα και την καινοτομία.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τους οικονομικούς περιορισμούς και τις καθημερινές δυσκολίες, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι στο κέντρο της επιχείρησης, με κάθε δυνατό τρόπο υλικό και ηθικό.

“Clients do not come first. Employees come first. If you take care of your employees, they will take care of the clients.” Richard Branson

Εσείς τι λέτε;

Tα δημοφιλέστερα άρθρα του pharmawoman.gr για το 2018
30 December, 2018
Οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη βιωσιμότητα παγκοσμίως το 2018
28 January, 2018
Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ – 20 Νοεμβρίου 2019
20 November, 2019

Leave a Reply