4 διατροφικά λάθη που κάνουμε συχνά στο γραφείο

4 διατροφικά λάθη που κάνουμε συχνά στο γραφείο

Guest post από τη συνάδελφο και φίλη Βάσω Λέντζιου

Είναι χαρά και τιμή, που συνάδελφοι, όπως η Βάσω Λέντζιου, μοιράζονται σκέψεις και ιδέες μαζί μας, αυτός εξάλλου είναι και ο σκοπός ύπαρξης αυτού του blog. Είμαι πολύ χαρούμενη λοιπόν σήμερα, που με αυτό το άρθρο εγκαινιάζουμε το θεσμό των #guestpost στο #pharmawoman, ας το απολαύσουμε!

Ας μιλήσουμε για το βραχνά που λέγεται … σωστή διατροφή στο γραφείο. Το ομολογούμε… αυτά τα δύο συνήθως δεν πάνε μαζί! Κατά καιρούς όλους μας έχει απασχολήσει αυτό το φλέγον ζήτημα. Αρκεί να διορθώσουμε τα τέσσερα κλασικά διατροφικά λάθη που κάνουμε και θα δούμε άμεσα τα αποτελέσματα στην υγεία αλλά και την εμφάνισή μας.

 #1 Μένουμε νηστικοί πολλές ώρες

Συνεπαρμένοι από το φόρτο εργασίας, αμελούμε ή αναβάλλουμε τα μικρά γεύματα. Φτάνουμε έτσι, στο μεσημέρι καταβεβλημένοι και πεινασμένοι, έχοντας χάσει κάθε ενέργεια.

Σωστό: Απαιτείται καλός προγραμματισμός όλη την ημέρα, με αρκετά ενδιάμεσα μικρογεύματα (φρούτα, χυμοί, γιαούρτι). Προσπάθησε σε κάθε σνακ να συνδυάζεις τρόφιμα από δύο διαφορετικές ομάδες τροφίμων. Π.χ. ψωμί με τυρί, φρούτο με ξηρούς καρπούς, γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης ή φρυγανιά με μέλι κ.α.

Τip 1: Στην αρχή της εβδομάδας αγόρασε ένα κοκτέιλ ξηρών καρπών και άφησέ το στο γραφείο σου σε εμφανές σημείο, έτσι ώστε να τσιμπολογάς όταν αισθανθείς πως πεινάς.

Tip 2 : Αν πρόκειται να παραγγείλεις  το μεσημεριανό σου γεύμα απ’ έξω, κάντο πριν νιώσεις ότι πεινάς πολύ. Το έντονο αίσθημα πείνας οδηγεί σε απώλεια ελέγχου, όσον αφορά στην ποσότητα και σην ποιότητα του φαγητού.

#2 Παραγγέλνουμε έτοιμα γεύματα πολλές φορές την εβδομάδα

Συχνά, τα γεύματα αυτά έχουν πολλά λιπαρά, πολύ αλάτι και είναι πλούσια σε θερμίδες, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους και στην επιβάρυνση της υγείας μας.

Σωστό: Περιόρισε όσο γίνεται την κατανάλωση τέτοιων γευμάτων ή κάνε πιο υγιεινές επιλογές: μία χορταστική σαλάτα λαχανικών και ζυμαρικών ή κοτόπουλου, σάντουιτς με κοτόπουλο ή μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα και τριμμένο τυρί.

 Tip: Αν υπάρχει ψυγείο στο γραφείο προτίμησε να πάρεις μαζί σου σπιτικό φαγητό.

#3 Καταναλώνουμε πολλούς καφέδες και ικανοποιούμε τη δίψα μας με αναψυκτικά

Συχνά, μόλις αδειάσει το φλιτζάνι του καφέ τρέχουμε να το ξαναγεμίσουμε , αποζητώντας περισσότερη ενέργεια. Η υπερ-πρόσληψη όμως καφεΐνης, οδηγεί σε ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως αϋπνίες, στομαχικά προβλήματα, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, εκνευρισμό κλπ

Σωστό:  Μην ξεπερνάς τα 4 φλιτζάνια καφέ ημερησίως και άφησε να μεσολαβήσει κάποιο χρονικό διάστημα μεταξύ τους. Αν πίνεις τον καθιερωμένο σου καφέ το πρωί , προσπάθησε ο επόμενος να είναι μετά το μεσημεριανό σου γεύμα και μάλιστα ελαφρύτερος! Κατά τη διάρκεια της μέρας, προτίμησε νερό και χυμούς φρούτων για να ενυδατώσεις τον οργανισμό σου, αλλά και για να τον εφοδιάσεις με βιταμίνες.

 Tip: Μην περιμένεις να διψάσεις για να πιεις νερό. Όταν αισθανόμαστε δίψα, ο οργανισμός μας έχει ήδη ξεκινήσει να αφυδατώνεται. Οπότε, ένα μπουκάλι νερό στο γραφείο μας , μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να πιούμε νερό και λειτουργεί παράλληλα ως δοσομετρητής! ( 2 lt/ημέρα είναι η ιδανική πρόσληψη νερού)

#4 Ξεγελάμε την πείνα μας με τα γλυκάκια από τις γιορτές των συναδέλφων

Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης και λίπους μόνο καλό δεν κάνει. Ειδικότερα, όταν αντικαθιστάμε το γεύμα μας με γλυκά, επιβαρύνουμε διπλά τον οργανισμό και την υγείας μας. Με το αίσθημα κορεσμού που μας προκαλούν, παραβλέπουμε τα μικρογεύματά μας και χάνουμε τη διατροφική μας ισορροπία.

 Tip: Χωρίς να προσβάλλεις κανέναν, πες ευγενικά όχι στο τρίτο, τέταρτο γλυκό που σου προσφέρουν… παίρνουμε ως δεδομένο ότι θα δοκιμάσουμε ένα, κι επειδή ένα ίσον κανένα , φτάσαμε στα δύο!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Στην αρχή της εβδομάδας, φτιάξε ένα διατροφικό πλάνο στο μυαλό σου, για το τι θα χρειαστείς για τις επόμενες 5 μέρες. Φρόντισε να εφοδιαστείς με αυτά, και όσα απ’ αυτά μπορείς, να τα αποθηκεύσεις, είτε στο γραφείο σου , είτε στο ψυγείο του γραφείου. Με αυτόν τον τρόπο οργανώνεις καλύτερα τα γεύματα σου ( 5 κατά προτίμηση) και μειώνεις τις ατασθαλίες. Τέλος , όρισε μια μέρα μέσα στην εβδομάδα, στην οποία μπορείς να φας το αγαπημένο σου φαγητό, είτε αυτό λέγεται junk, είτε σοκολατόπιτα! Οι μικρές απολαύσεις εξάλλου, μας χαλαρώνουν και μας δίνουν κουράγιο για να συνεχίσουμε το καθιερωμένο μας πρόγραμμα και να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

 

About the author

Η Βάσω Λέντζιου σπούδασε και αγαπά Ιστορία και Αρχαιολογία. Σήμερα εργάζεται σε φαρμακευτική εταιρία και γράφει για ο,τιδήποτε την απασχολεί.

Ανθυγιεινές τροφές: Οι ολέθριες επιπτώσεις τους στο ανοσοποιητικό
13 January, 2018
Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία και με αποδείξεις
24 January, 2018
Πρώτα η οικογένεια
14 September, 2019

Leave a Reply