Οι 7 απαγορευμένες φράσεις στη διαπραγμάτευση για την αύξησή σου

Οι 7 απαγορευμένες φράσεις στη διαπραγμάτευση για την αύξησή σου

Οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος είναι για τους εργαζόμενους στις φαρμακευτικές εταιρείες και όχι μόνο, η περίοδος της έναρξης των συζητήσεων για τις αυξήσεις και τα bonus…

Και παρόλο που στα χρόνια της κρίσης πολλοί συνάδελφοι παραλίγο να ξεχάσουν τι σημαίνουν οι λέξεις αυτές, υπάρχουν ευτυχώς ακόμα εταιρείες που κόντρα στον άνεμο συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να μοιράζονται ένα μέρος των κερδών τους με τους αποτελεσματικούς εργαζόμενους. Στην περίπτωση λοιπόν που ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και πρέπει να διεκδικήσετε την αύξησή σας παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις φράσεις που δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε να έχετε περισσότερες πιθανότητες για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

«Έμαθα ότι ο Κώστας πήρε Χ% αύξηση, εγώ γιατί όχι;»

Ποτέ μη χρησιμοποιείτε κουτσομπολιά του διαδρόμου ή πληροφορίες που έχετε μάθει με πλάγιους τρόπους και σε καμία περίπτωση μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Δείχνει μικρότητα και έλλειψη επαγγελματισμού. Φυσικά και είναι θεμιτό να έχετε κάνει την έρευνά σας και να έχετε υπόψη σας ένα ποσό αναφοράς, αλλά αυτό θα πρέπει να αφορά στο ύψος αμοιβής της θέσης σας στην αγορά και όχι συζητήσεις του γραφείου, γύρω από τη μηχανή του καφέ ή απόρρητες πληροφορίες που κάποιος συνάδελφος από το τμήμα HR ή των οικονομικών σας σφύριξε στο αυτί…

«Χρειάζομαι…»

Μην επικαλείστε προσωπικά θέματα, έξοδα και χρέη για να ζητήσετε συγκεκριμένη αύξηση μισθού, για να μην καταλήξετε ο “Βασιλάκης Καΐλας” της εταιρείας. Προσπαθήστε με άρτια επιχειρήματα να υποστηρίξετε το αίτημά σας.

«Δε μου αρέσουν καθόλου αυτές οι συζητήσεις, αλλά…»

Σίγουρα το να ζητάς χρήματα δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο, αλλά το να ξεκινάς μια διαπραγμάτευση με τη φράση «απεχθάνομαι τέτοιες συζητήσεις» δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος, αφού στην ουσία εσύ επιζητάς εξαρχής έναν τέτοιο διάλογο.

«Νομίζω…»

Μη χρησιμοποιείτε λέξεις όπως «νομίζω», «ίσως» και γενικά φράσεις που δηλώνουν αβεβαιότητα. Προσπαθήστε να μιλάτε με σιγουριά και με δεδομένα.

«Αυτά είναι ψίχουλα»

Μην είσαστε αγενείς και υποτιμητικοί. Με το να μιλάτε προσβλητικά και άκομψα προκαλείτε τον εργοδότη και τον βάζετε σε σκέψεις κατά πόσο θα ήθελε να συνεργάζεται με επαγγελματίες που στερούνται ήθους και ευγένειας.

«Αξίζω πολύ περισσότερα»

Φυσικά και πρέπει να αναφέρετε τη σημαντική συνεισφορά σας στην εταιρεία και στην ομάδα σας, αλλά προσπαθήστε να το πείτε με έναν λιγότερο αλαζονικό τρόπο.

«Μπορεί να πιστεύετε ότι δεν αξίζω αυτά τα χρήματα αλλά…»

Εάν τα επιχειρήματά σας είναι πειστικά, δεν υπάρχει κανείς λόγος να ξεκινήσετε μια διαπραγμάτευση με κάποια αρνητική φράση, που μπορεί να αποτελέσει και αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Καλή επιτυχία λοιπόν στο δύσκολο έργο της διεκδίκησης των αυξήσεων, που τα τελευταία χρόνια έρχονται με το σταγονόμετρο!

Exit Interview: Τι πρέπει να πεις σε μια συνέντευξη αποχώρησης
26 January, 2020
Η νευροεπιστήμη αποδεικνύει ότι ένα καλό βιογραφικό δεν είναι αρκετό
3 May, 2019
Οι βασικές αρχές του marketing και της πώλησης από τον Αριστοτέλη!
19 January, 2018

Leave a Reply