Τοξικός συνάδελφος… οδηγίες διάσωσης!
Ο όρος τοξικός χρησιμοποιείται στο χώρο εργασίας, για να δηλώσει την κατηγορία εκείνη συνεργατών, που αψηφούν τη λογική και είτε συνειδητά, είτε εν αγνοία τους, ασκούν αρνητική επιρροή σε ανθρώπους γύρω τους και δημιουργούν χάος, φτάνοντας τους άλλους στα όριά τους.
Μια φίλη μου τους ονομάζει ενεργειακά βαμπίρ, αφού κάθε συναναστροφή μαζί τους, όπως λέει, σε εξουθενώνει ψυχικά και σωματικά και δεν έχει άδικο. Άμεσα ή έμμεσα θα προσπαθήσουν να σε υποβιβάσουν και εσύ νοιώθεις διαρκώς σε θέση άμυνας, υφίστασαι τρομερό άγχος, ενώ η ύπαρξη αρνητικών vibes γεμίζει το χώρο. Στο τέλος της συνάντησης μαζί τους έχεις αφόρητο πονοκέφαλο και κατάπτωση και χρειάζεσαι τουλάχιστον καθαρό αέρα και απομάκρυνση από το χώρο, για να συνέλθεις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια στιγμή της ζωής μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια τέτοια περίπτωση, ενώ θεωρώ πραγματική ατυχία να έχεις ως στενό συνεργάτη ένα τέτοιο συνάδελφο, ειδικά στο γραφείο, όπου οι «έξοδοι κινδύνου» είναι περιορισμένοι. Δυστυχώς η αλληλεπίδραση είναι αναπόφευκτη και για το λόγο αυτό προτείνω κάποιες ιδέες ως σανίδα σωτηρίας.
Πρώτα από όλα μην παίρνετε τοις μετρητοίς ό,τι σας προσάπτουν και μην απολογείστε διαρκώς, διότι αυτός ακριβώς είναι ο στόχος τους. Δείτε το θέμα ως ένα case study ψυχοθεραπείας και προσπαθήστε να αποστασιοποιηθείτε συναισθηματικά από αυτούς. Επίσης προσπαθήστε με κάθε τρόπο να περιορίσετε την αλληλεπίδραση μαζί τους αξιοποιώντας την ηλεκτρονική επικοινωνία, αφού έτσι όχι μόνο θα εξοικονομήσετε χρόνο και ενέργεια, αλλά θα έχετε και απόδειξη της πληροφορίας που έχετε ανταλλάξει, αφού τα άτομα αυτά φάσκουν και αντιφάσκουν και ως συνήθως δε θυμούνται να ανέφεραν ότι δεν τους συμφέρει.
Και μην ξεχνάτε… «Οι άνθρωποι είτε σε εμπνέουν, είτε σε εξαντλούν – κάνε προσεκτική επιλογή» Hans F. Hansen