42ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης – Διάκριση για την Ελλάδα!

42ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης – Διάκριση για την Ελλάδα!

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στην τελετή έναρξης του 42ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κυστικής Ίνωσης, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 επιστήμονες Υγείας, αλλά και εκπρόσωποι ασθενών από όλες τις χώρες, βραβεύτηκε ο Δημήτρης Κοντοπίδης, ως Patient Advocate 2019.

Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή αναγνώριση της συνεισφοράς του σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ένα θεσμό βράβευσης εκπροσώπων ασθενών από κάθε χώρα, που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο για περισσότερα από 5 χρόνια.

Το βραβείο απένειμε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης CF Europe κα Jacquelien Noordhoek με έναν εξαιρετικά συγκινητικό προλογισμό:

«Πρόκειται για ένα πρόσωπο που το γνωρίζω χρόνια και δουλευει ακούραστα, παρά τις δυσκολίες της υγείας του για να βελτιώσει την κατάσταση των ασθενών με Κ.Ι. στην Ελλάδα και συνέβαλε ουσιαστικά: στην διασύνδεση του Σισμανογλείου με το Southampton, στην οργάνωση των διαδικασιών μεταμόσχευσης πνεύμονα των Ελλήνων ασθενών στην Βιέννη, στην επίλυση θεμάτων μεταφοράς, φυσικοθεραπείας, ανάπτυξης προγραμμάτων άσκησης/αναπνευστικής αποκατάστασης και στην δημιουργία και αναγνώριση κέντρων Κυστικής Ίνωσης. Ένα ακόμη πιο ξεχωριστό επίτευγμα είναι η συνεισφορά του στην πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα των καινοτόμων φαρμάκων που στοχεύουν στα αίτια της νόσου – CFTR Modulators (Kalydeco, Orkambi, κλπ).  Στα χρόνια μιας τρομερής οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα κατάφερε να αλλάξει τον χάρτη της Κυστικής Ίνωσης. Δεν είχα λάβει ποτέ τόσες επιστολές υποστήριξης όσο της υποψηφιότητας αυτού του υπέροχου ανθρώπου του οποίου η ενέργεια είναι προς έμπνευση».

Στο ίδιο πλαίσιο εξαιρετικής συναισθηματικής φόρτισης ήταν και η ομιλία του Επίτιμου Προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης κ. Δημήτρη Κοντοπίδη κατά την παραλαβή του βραβείου του:

«Θα προσπαθήσω να σας περιγράψω τι σημαίνει αυτό το βραβείο στο ένα λεπτό που μου δόθηκε:

Το 2012, η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν τραγική. Χάναμε περίπου από έναν ασθενή τον μήνα σε ηλικίες 20-23 ετών. Η Κυστική Ίνωση ήταν μια άγνωστη νόσος, δεν υπήρχε καμία ελπίδα και στην Ελλάδα υπήρχε μια τρομακτική οικονομική κρίση (Αν θυμάστε το διάσημο Grexit.)

Μέσα σε λίγα χρόνια καταφέραμε όσα δεν είχαν γίνει για δεκαετίες: Αναπτύξαμε registry με την βοήθεια του ECFS (κα Jaquie Van Rens), ξεκινήσαμε προγράμματα άσκησης με τους φίλους μας από Γερμανία (χάρις τον “γκουρού’’ Dr. Helge Hebestreit), δημιουργήσαμε εξειδικευμένη Mονάδα KI ενηλίκων με την υποστήριξη του Southampton (χάρις την Dr. Mary Carroll & την Dr Valia Kehagia), και του CF Europe (η Hilde γνωρίζει όλη την ιστορία και πως ξεκίνησε η συνεργασία με το Southampton κάποτε στη Σερβία σε αντίστοιχο συνέδριο).

ΣΗΜΕΡΑ έχουμε πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, όπως Kalydeco, Orkambi, σιγά σιγά το Symkevi καθώς και στις κλινικές μελέτες.

ΣΗΜΕΡΑ μεταμοσχεύουμε περίπου 5 ασθενείς τον χρόνο  στους φίλους μας στην Αυστρία.

ΣΗΜΕΡΑ η Κυστική Ίνωση είναι Brand name στην Ελλάδα και χάνουμε μόνο 1 ή 2 ασθενείς το χρόνο, ενώ θα ξεκινήσουμε μεταμοσχεύσεις και στην χώρα μας.

Όλη αυτή η τεράστια αλλαγή έγινε σχεδον με ΜΗΔΕΝ εργαζόμενους στον Σύλλογο μας. Είναι αποτέλεσμα μιας ομάδας πεισματάρηδων ασθενών εθελοντών, των οποίων είχα την τιμή να ηγηθώ.

Εάν ένας ασθενής με 24% αναπνευστική λειτουργία που βρίσκεται σε λίστα μεταμόσχευσης, μπορεί  να «μετακινήσει το βουνό» (όπως λέει και η Πρόεδρος μας Jacquelien), τότε όλοι μπορούν, ιδίως όταν δουλεύουμε όλοι μαζί!

Οι εκπαιδευμένοι ασθενείς μπορούν να ηγηθούν και να δώσουν λύσεις, απλά εμπιστευτείτε τους.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως κάποιους Έλληνες γιατρούς που συνεισφέραν σε αυτήν την αλλαγή (όπως τον κ. Τσανάκα, την κα Χατζηαγόρου, την κα Διαμαντέα, τον κ. Βογιατζή), την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Κυστικής Ίνωσης και φυσικά την ηγέτη μας και Πρόεδρο Jacquelien

 

Πηγή

Η ενσυναίσθηση είναι και θέμα γονιδίων, όχι μόνο ανατροφής
18 March, 2018
Game Changer in Women of Influence: Οι γυναίκες που ασκούν επιρροή έχουν ξανά τον λόγο
5 February, 2018
Οι νικητές των Αριστείων 2018-2019 της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management
11 February, 2018

Leave a Reply