Εαρινή κόπωση ή σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης;

Εαρινή κόπωση ή σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης;

Σύμφωνα με έρευνες, ένα στα πέντε άτομα (τα 3 στα 5 γυναίκες) την άνοιξη παρουσιάζουν ανεξήγητη κόπωση, που συχνά συνοδεύεται από ταχυκαρδίες, ζαλάδες και αδυναμία συγκέντρωσης στην παραμικρή δραστηριότητα.

Η εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί είναι ότι με το ξύπνημα της φύσης τροποποιούνται αρκετές βιολογικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα, με επακόλουθο μια παροδική υποτονικότητα. Επίσης οι έρευνες δείχνουν, ότι η πτώση των επιπέδων ενέργειας στις αρχές της άνοιξης μπορεί να οφείλεται στο ότι τα αποθέματα πολύτιμων ιχνοστοιχείων έχουν ελαττωθεί στον οργανισμό. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την κακή διατροφή, αλλά και την έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και κακή ψυχολογία, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν φαύλο κύκλο.

Εκτός όμως από την εαρινή κόπωση, ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αναγνώρισε πλέον και επίσημα, το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης ή αλλιώς burnout, που είναι πολύ πιο σοβαρό και χρόνιο νόσημα.

Είναι αποτέλεσμα της ανεπαρκούς αντιμετώπισης του χρόνιου εργασιακού στρες και χαρακτηρίζεται από τρεις διαστάσεις: 1)ενεργειακή εξάντληση και εξουθένωση, 2)αισθήματα αρνητισμού, κυνισμού σχετικά με την εργασία και πνευματική απομάκρυνση από αυτήν και 3) μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα.

Το σύνδρομο burnout κοστίζει εκατομμύρια ή ακόμα και δισεκατομμύρια κάθε χρόνο στις επιχειρήσεις και τα στοιχεία από την αγορά της Αμερικής είναι αποστομωτικά:

  • Τα κόστη από το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης επιβαρύνουν το σύστημα υγείας από 125 έως 190 δισεκατομμύρια δολάρια. Το εργασιακό στρες ευθύνεται για το 8% των εθνικών δαπανών στην υγεία
  • Πολύ συχνά οδηγεί σε επαγγελματική αποδέσμευση των εργαζομένων, που κοστίζει στους εργοδότες τους, ως και 34% του ετήσιου μισθού τους
  • Ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό αποχώρησης από την εργασία, περίπου 20%-50% ανάλογα με την επιχείρηση

Τι μπορούμε να κάνουμε

Ως εργαζόμενοι, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Μια εξέταση αίματος θα μας δείξει που βρίσκονται όλοι οι βασικοί δείκτες σωστής λειτουργίας του οργανισμού. Στη συνέχεια μια επίσκεψη σε έναν καλό παθολόγο θα μας δώσει όλες τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε. Ανάλογα με την κατάστασή μας είναι η ώρα να πάρουμε αποφάσεις, π.χ λίγη άσκηση, περπάτημα, κολύμπι τώρα το καλοκαίρι, θα μας γεμίσουν ευεξία και θα μειώσουν τις διαταραχές στον ύπνο. Αν δεν τα καταφέρνουμε μόνοι μας να βάλουμε ένα πρόγραμμα, τότε η βοήθεια ειδικού (ιατρού, coacher, ψυχολόγου, κλπ) είναι απαραίτητη.

Από την άλλη, οι εργοδότες  έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να εντοπίσουν έγκαιρα το θέμα και να το μετατρέψουν σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Όχι μόνο οι εργαζόμενοι θα νοιώσουν υγιέστεροι και πιο χαρούμενοι, αλλά θα ανταποκρίνονται καλύτερα, τόσο στην εξυπηρέτηση των πελατών, αλλά και στις ενδοεταιρικές τους υποχρεώσεις. Θα είναι πιο αφοσιωμένοι στην επιχείρηση, θα μειωθούν οι απουσίες λόγω ασθενειών, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στα οικονομικά αποτελέσματα του οργανισμού.

Κλείνοντας θα θυμίσω τα λόγια του αγαπημένου Στέφανου Ξενάκη από το βιβλίο «Το Δώρο»…

«Να αγαπάς τον διπλανό σου. Πρώτα όμως να αγαπάς τον εαυτό σου. Δεν έχεις άλλον. Μη γελιέσαι. Μόνος έρχεσαι και μόνος φεύγεις από τον κόσμο αυτό. Χωρίς τα παιδιά σου. Χωρίς το αμάξι σου. Χωρίς τα λεφτά σου.»

Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία και με αποδείξεις
24 January, 2018
4 διατροφικά λάθη που κάνουμε συχνά στο γραφείο
19 March, 2018
Η ευτυχία πηγάζει μόνο από ένα πράγμα: Τι αποκαλύπτει μεγάλη μελέτη του Harvard
19 January, 2018

Leave a Reply