Παγκόσμια Ημέρα για το Άσθμα 2019

Παγκόσμια Ημέρα για το Άσθμα 2019

Σήμερα Τρίτη 7 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για το Άσθμα, μια εκδήλωση που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για το άσθμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) μας δίνει κάποιες πολύ χρήσιμες πληροφορίες.

Το βρογχικό άσθμα είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Περίπου 300 εκατομμύρια άτομα πάσχουν σε όλο τον κόσμο και η συχνότητά του έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, ιδιαίτερα στα παιδιά. Σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας,  ο επιπολασμός της νόσου στο Ελληνική επικράτεια ανέρχεται στο 8,6%,  δηλαδή 900.000 περίπου παιδιά και ενήλικες έχουν άσθμα.

Το άσθμα είναι ένα χρόνιο νόσημα με υφέσεις και εξάρσεις. Τα συμπτώματα του άσθματος είναι κυρίως η δύσπνοια, ο βήχας, ο συριγμός και το βάρος στο στήθος και οφείλονται στο ότι οι βρόγχοι των ασθματικών είναι υπεραντιδραστικοί, δηλ. αντιδρούν εύκολα σε ερεθίσματα από το περιβάλλον και στενεύουν, δυσκολεύοντας έτσι την αναπνοή. Τα ερεθίσματα αυτά μπορεί να είναι αλλεργιογόνα (π.χ. γύρεις από φυτά), ιογενείς λοιμώξεις, έντονες μυρωδιές αλλά και έντονα συναισθήματα, υγρασία, φάρμακα (όπως η ασπιρίνη και ορισμένα αντιυπερτασικά), καθώς και τροφές.

Τα συμπτώματα επηρεάζουν όχι μόνο  την υγεία του ασθενούς αλλα και την ποιότητα της ζωής του. Οι ασθενείς, – πολύ συχνά παιδιά ή νεαροί ενηλικες – δεν μπορούν να παίξουν ή να αθληθούν, να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες ή χάνουν μέρες από την δουλειά ή το σχολείο. Σε μελέτη που έχει γίνει στην Ελλάδα φάνηκε ότι το 43% των ασθενών θεωρούν ότι το άσθμα τους δεν ελέγχεται καλά, πάνω από το 50% δηλώνουν περιορισμούς στη φυσική τους δραστηριότητα, ενώ 20-30% δηλώνουν περιορισμούς στις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Με την κατάλληλη όμως φαρμακευτική αγωγή, το βρογχικό άσθμα μπορεί να ελεγχθεί, έτσι ώστε ο ασθενής να ζει μια φυσιολογική ζωή χωρίς συμπτώματα και χωρίς περιορισμό των δραστηριοτήτων του.

Περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο του άσθματος μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας άσθματος της ΕΠΕ www.myasthma.gr

Μεταξύ αρετής και ταλέντου, επιλέξτε την αρετή
28 February, 2018
Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς!
18 November, 2018
Ποια είναι τα καλύτερα δώρα για τον εργαζόμενο;
27 December, 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *