5 λόγοι που οι μαμάδες θα μπορούσαν να γίνουν εξαιρετικοί ηγέτες

5 λόγοι που οι μαμάδες θα μπορούσαν να γίνουν εξαιρετικοί ηγέτες

Κάθε φορά που σκέφτομαι όλες τις δεξιότητες και τα ταλέντα που επιδεικνύουν οι εργαζόμενες μητέρες, πραγματικά νοιώθω δέος και θαυμασμό. Και παρόλο που υπάρχουν ακόμα κάποιοι που σκέφτονται τη μητρότητα ως εμπόδιο στην εργασία, η καθημερινότητα και τα αποτελέσματα που αυτές επιτυγχάνουν αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο για κάθε επιχείρηση. Ειδικά στην περίπτωση που τους δοθούν οι απαιτούμενοι πόροι και η σχετική υποστήριξη, όπως πχ ευέλικτο ωράριο ή εργασία από απόσταση μπορούν να έχουν ηγετικό ρόλο και να προσφέρουν μοναδικά πλεονεκτήματα στη διοικητική ομάδα μιας εταιρείας και όχι μόνο…

#1 Έχουν ενσυναίσθηση (Empathy)

Για το εάν η ενσυναίσθηση είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό των επιτυχημένων ηγετών και γιατί, έχουν γραφτεί πάρα πολλά άρθρα, επιστημονικές εργασίες και βιβλία, οπότε απλά θα παραθέσω το άρθρο του πλέον ειδικού σε θέματα ενσυναίσθησης Daniel Goleman με τίτλο “Empathy: A key to Effective Leadership” (https://www.linkedin.com/pulse/empathy-key-effective-leadership-daniel-goleman/). Για μια μητέρα βέβαια η ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης είναι ενστικτώδης, αφού είναι ο μόνος τρόπος να κατανοήσει τις ανάγκες και τα θέλω ενός μικρού παιδιού που αρχικά δε μπορεί καν να μιλήσει.

#2 Βάζουν προτεραιότητες

Δε χωρά αμφιβολία ότι οι πιο αποτελεσματικοί ηγέτες είναι αυτοί που ξέρουν να βάζουν καθημερινά προτεραιότητες. Μπορούν να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και να επιλέγουν τις σημαντικές εργασίες κάθε στιγμή. Οι μητέρες όμως βρίσκονται συνεχώς σε αυτή τη διαδικασία, κυρίως λόγω ενστίκτου αλλά και λόγω ανάγκης, στην προσπάθειά τους να φέρουν εις πέρας ταυτόχρονα αρκετές υποχρεώσεις, ειδικά στην περίπτωση που πρέπει να  φροντίσουν περισσότερα από ένα παιδιά στην οικογένεια και πολλές φορές χωρίς καμιά βοήθεια από τρίτους.

#3 Προσαρμόζονται γρήγορα

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ερχόμαστε αντιμέτωποι με διαφορετικές προσωπικότητες, κουλτούρες και νοοτροπίες. Οι μεγάλοι ηγέτες προσαρμόζονται εύκολα σε ένα περιβάλλον που αλλάζει και αποφασίζουν για το στυλ διοίκησης που θα επιλέξουν λαμβάνοντας υπόψη τον κάθε εργαζόμενο αλλά και την εταιρεία συνολικά. Από την άλλη το να μεγαλώνεις ένα παιδί απαιτεί να προσαρμόζεις συνεχώς τη στάση και τη συμπεριφορά σου ανάλογα με την ηλικία, το στάδιο ανάπτυξης κλπ.

#4 Επιμένουν

Κάθε ηγέτης μπορεί να αντιμετωπίσει στην καριέρα του μια περίοδο ματαιότητας και έλλειψης κινήτρου. Αυτό που ξεχωρίζει τους επιτυχημένους ηγέτες είναι το πόσο γρήγορα μπορούν να αντιδράσουν και να επανέλθουν με ένα σχέδιο δράσης που θα τους οδηγήσει μπροστά. Η επιμονή και το πάθος αποτελούν το μεγαλύτερο δείκτη επιτυχίας σε αυτές τις περιπτώσεις και όχι το ταλέντο μόνο ή το IQ. Από αυτή τη σκοπιά λοιπόν, οι εργαζόμενες μητέρες ειδικά στην Ελλάδα είναι μικρές ηρωίδες αφού καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα ιατρικά θέματα με τα παιδιά τους, να διαχειριστούν μια άσχημη συμπεριφορά ή και να αποδεχθούν τα λάθη τους ως γονείς. Οι μητέρες είναι προετοιμασμένες από τη φύση τους να ανταπεξέλθουν σε ένα μεγάλο αριθμό απογοητεύσεων και εμποδίων με πείσμα, κουράγιο και επαγγελματισμό.

#5 Επιλύουν συνεχώς προβλήματα

Για να είσαι αποτελεσματικός, πρέπει να μπορείς να επιλύεις προβλήματα και να σκέφτεσαι δημιουργικά. Τι καλύτερο λοιπόν από το να έχεις στο τιμόνι μια μητέρα; Καθημερινά έχει να διευθετήσει ένα σωρό θέματα,  από το τι θα φάνε τα παιδιά, ποιος θα τα πάει στο σχολείο, πότε θα κάνουν το επόμενο εμβόλιο και τόσα άλλα που αν σας φαίνονται ασήμαντα σας προκαλούμε να τα δοκιμάσετε! Οι μητέρες μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν καταστάσεις που είναι εκτός ελέγχου, να αντιδράσουν ταχύτατα και να αντιληφθούν εάν έχει νόημα να επιμείνουν ή όχι.

Και για όσους δεν έχουν πεισθεί ακόμα, αξίζει να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του Simon Sinek για το πώς εμπνεύστηκε τον τίτλο του βιβλίου του “Leaders eat last” στο παρακάτω video (την προσοχή σας στο 2.30 sec)

Enjoy!

 

 

Τι εννοούμε με τον όρο εταιρική κουλτούρα
17 November, 2019
«Ουδείς αναντικατάστατος»… αλήθεια ή ψέματα;
15 February, 2018
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχές Φαρμακευτικού Market Access»
26 February, 2018

Leave a Reply