Μήπως ανησυχείτε παραπάνω από το φυσιολογικό;

Μήπως ανησυχείτε παραπάνω από το φυσιολογικό;

Όλοι νιώθουμε φόβο ή ανησυχία σε διάφορες φάσεις της  ζωής μας, αν όμως αυτά τα συναισθήματα αρχίζουν να κυριαρχούν στη ζωή σας, τότε ίσως έχετε περάσει το όριο του “φυσιολογικού άγχους” και σας ταλαιπωρεί αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (ΓΑΔ), η οποία είναι η πιο συχνή αγχώδης διαταραχή μεταξύ των ενηλίκων, σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό Anxiety and Depression Association of America (ADAA). “Το πρόβλημα είναι πως συχνά ζούμε με τη δυσφορία και τα προβλήματα που μας προκαλεί η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, θεωρώντας πως είναι κάτι το φυσιολογικό και δεν το συζητάμε ούτε αναζητούμε βοήθεια” σχολιάζει ο δρ David Mischoulon, διευθυντής του προγράμματος Κλινικής Έρευνας για την Κατάθλιψη στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ. “Ωστόσο, η ΓΑΔ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη και εθιστική συμπεριφορά όπως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ”.

Τα συμπτώματα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής
Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή είναι ίσως η πιο “ύπουλη” διαταραχή άγχους αφού τα συμπτώματά της δεν είναι θορυβώδη. Προσδιορίζεται ως αίσθημα άγχους, φόβου ή ανησυχίας για πολλαπλά, μη σχετιζόμενα μεταξύ τους, θέματα ή δραστηριότητες της καθημερινότητας που διαρκεί για τουλάχιστον έξι μήνες. Οι άνθρωποι με ΓΑΔ ζουν με έναν διαρκή φόβο επικείμενης καταστροφής και βιώνουν υπερβολικό άγχος θα θέματα όπως η υγεία, τα οικονομικά, η οικογένεια, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει εμφανής λόγος ανησυχίας.

Η ΓΑΔ έχει κληρονομικότητα και μπορεί να έχει κάποιος για χρόνια το πρόβλημα, μπορεί όμως να πυροδοτηθεί από ξαφνικές αλλαγές όπως έναν χωρισμό, θάνατο ή απόλυση. Σε κάποιους ανθρώπους η ΓΑΔ παρεμβαίνει στις καθημερινές τους συνήθειες και τους δυσκολεύει στις κοινωνικές υποχρεώσεις ή την άσκηση.

Διαβάστε περισσότερα στο παρακάτω link

http://www.capital.gr/health/3264915/mipos-anisuxeite-parapano-apo-to-fusiologiko

 

20 χρόνια του διεθνούς προγράμματος L’ORÉAL-UNESCO για τις γυναίκες στην επιστήμη
20 September, 2018
Ώρα Για Αλληλεγγύη
27 July, 2018
APIVITA: Η πρώτη ελληνική εταιρεία πιστοποιημένη με B corporation
14 July, 2018

Leave a Reply