Καμπάνια ενημέρωσης κοινού για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Καμπάνια ενημέρωσης κοινού για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) έχει ξεκινήσει φέτος καμπάνια ενημέρωσης κοινού για την εποχική γρίπη, με μήνυμα «Εμβολιάσου για την εποχική γρίπη. Προστατεύσου και προστάτευσε τους γύρω σου».

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Περισσότερες πληροφορίες για τα μέτρα προστασίας από την εποχική γρίπη μπορείτε να βρείτε στο φυλλάδιο εδώ.

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009,  έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

α) η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο,

β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο

Μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τα τελευταία εβδομαδιαία στατιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα κρούσματα εποχικής γρίπης κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με την περσινή χρονιά, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα:

Kαμπάνια ενημέρωσης κοινού για το μελάνωμα
23 January, 2018
“Βήμα μπροστά” για την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα
2 May, 2019
Ενημερωτική εκδήλωση για την έρευνα σχετικά με τις σπάνιες παθήσεις
27 February, 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *